Nem pihennek a trükkösök

2017. április 4., kedd 10:26

Megyénkben is folytatódik az országos Házhoz megyünk program. Vagyonvédelmi, áldozatvédelmi, ifjúságvédelmi témákban tanácsadással várják az érdeklődőket a bűnmegelőzési sátornál havonta egyszer a megye különböző pontjain.

A BIKESAFE program keretében arra is van lehetőség, hogy a kerékpárokat a bűnmegelőzési munkatársak ingyen regisztrálják a www.bikesafe.hu weboldalon működő adatbázisba.

A trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket. Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, sok közöttük a nő, illetve olyan csoportok, amelyeknek egy vagy több női tagja is van. Jellemző módszer például, amikor az elkövető vizet kér, pénzt vagy segélyt hozott, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánl, vagy eladni kíván valamit. A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.), rendőrnek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába/házába.

Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.

KEM-RFK

Kevesebb