Családtámogatás 2018

2018. január 3., szerda 04:00

Ötezer forinttal, azaz havi szinten 35 ezer forintra nő a kétgyerekesek adókedvezménye.

Januártól kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyerekekre is. A babakötvényről azt kell tudni, hogy itthon már 2005 óta elhelyez az állam minden magyar állampolgárságú újszülött számára 42.500 Ft összegű életkezdési támogatást egy letéti számlára. Ehhez lehet hozzátenni is. Minimális kamatozású, de jár rá állami támogatás is, maximum évente 6000 Ft.

Bővül a lombikbébi program is: ha valakinél az első öt lombik valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyerek(ek)nél 4-4 alkalommal támogatja a beavatkozást az állam.

A 3. vagy további gyerekek vállalásával 1-1 millió forinttal csökkenthető a jelzáloghitel-tartozás, a diákhitellel rendelkező nők pedig igényelhetik a hiteltörlesztésük elengedését. Jövőre a nagycsaládosoknak nem kell évről évre igazolniuk, hogy több gyereket nevelnek. 2018-tól már nem csak négy- vagy többgyermekesek vásárolhatnak fél áron D2-es autópálya-matricát, háromgyerekeseknek is lesz erre lehetősége.

Egyszerűbb és olcsóbb lesz a CSOK igénylése: nem kell majd eljárási illetéket fizetni, és a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is lekérheti díjmentesen az ügyfélnek. Új ingatlan vásárlásánál a CSOK összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál, valamint az új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitelnél a közjegyzői díjak harmadukra csökkennek.

Bővülnek még a diákhitel-konstrukciók, továbbá visszatéríthető lesz a KRESZ-tanfolyam és a -vizsga, s az újabb nyelvvizsga díja.

-MTI-

Kevesebb