Agapé – húsz éve

2023. december 20., szerda 17:58

Az agapé görög eredetű szó, jelentése: szeretet, vendégség. Az első keresztények közös étkezéseit jelenti, amiket az egyházközséget összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak. Agapéra várta Visnyei László plébános és a Vértessomlói Római Katolikus Egyházközség december 17-én az egyházkerülethez tartozó másik két település, Környe és Várgesztes gyülekezetének képviselőit a Nyugdíjas Székházban.

Első alkalommal 2003-ban dr. Kis József világi lelkipásztori munkatárs kezdeményezésére ültek fehér asztalhoz Advent időszakában Várgesztes, Vértessomló és Környe római katolikus közösségének tagjai, hogy egyeztessék programjaikat, s mind jobban megismerjék egymás hitéleti tevékenységét. Az esemény házigazdai stafétáját évente átadják, hiszen minden esztendőben más-más község látja vendégül a híveket. A vasárnapi esemény kezdetén a vendégeket Hartdégen Márton köszöntötte a házigazda polgármester nevében is, aki egy másik rendezvény miatt később csatlakozott a vendégekhez.

Az adventre hangolódás jegyében elsőként Visnyei László plébános osztotta meg a gondolatait. Mint mondta, a szülei sajnos már nem élnek, a testvéreivel nagyon jó kapcsolat, nagyon jó barátai is vannak, a következő fok pedig a testületekhez, egyházakhoz kapcsolódik, rájuk is családként tekint. Ott állunk a közösségek elején János atyával ketten, mint pásztorok, de mégis, mikor a testületekre tekintünk, mindig is családot látok. Olyan családot, melyben – ha adódnak is feszültségek – nagyon sok az öröm, és tudunk egyfelé tekinteni. Ez az egyfelé tekintés pedig nem más, mint Jézus Krisztus. Akire mindig feltekintünk. És azt tudjuk mondani, hogy Uram, jó nekünk itt lenni a templomban.

Jó, amikor együtt vagyunk és együtt ünnepelünk, mert akkor tudjuk megélni a közösséget egymással, azt a közösséget, amelyet már az őskeresztények is megéltek, amikor a szentmise után ottmaradtak és agapén vettek részt – fogalmazott, karácsonyi gondolatai végén pedig Juhász Kálmán számára mondott köszönetet az eltelt három év szolgálatért, melyet egészségügyi okok miatt nem tud folytatni.

Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere példaértékűnek nevezte a három község együttműködését, amely nem csak az adventi időszakra, a jeles ünnepekre igaz, hanem a munkás hétköznapokra is. Minden ember készül karácsonyra, akár hívő, akár nem. És nagyon szép, hogy ezt az időszakot megelőzi egy érdekes várakozás, amely számvetést is tartalmaz. Én gyerekkorom óta – adventtől függetlenül – minden este végiggondolom, hogy mit tettem. Elmondom ebben a családi körben, hogy szoktam magamnak pipákat adni a jó dolgokért, de sajnos a lista végén azok is szerepelnek, amik esetleg kicsit csúsztak, vagy másként kellett volna. És szerintem nagyon jó annak az embernek, aki felmeri vállalni a várakozás idején a kérdés feltételét: megtettem-e mindent akár önmagamért, akár a családért? – hangzott el a polgármestertől, aki – visszatérve a falvak együttműködésére – így folytatta: tetszenek a különböző rendezvények, de sajnos kevés a fiatal. Ezért közös feladatul, tennivalóként fogalmazta meg, a fiatalok, még több ember bevonását. Hit nélkül, meggyőződés nélkül nem érdemes élni – fogalmazott.

Valóban nagyon jó ez az együttműködés, és ha odaállsz a másik mellé és a segítő jobbod nyújtod, ott megtestesül a szeretet, és ez csodálatos dolog – folytatta a gondolatot Beke László. Környe polgármestere köszönetét fejezve ki az ehhez nyújtott iránymutatásért, melyet – hangzott el tőle – lehet, hogy a gondviselés intéz. Az agapét egy aktuális történéssel érzékeltette. Mint mondta, elmaradt Környén egy 40-50 fős rendezvény, de az étel lemondására már nem nyílt lehetőség. Közben tart egy nagyberuházás, amely épp a napokban ért a finisébe, a munkások szó szerint éjjel-nappal dolgoztak. Így az ételt még melegen odavitték. Azt mondják, hogy az agapé szeretetvendégség, akkor az ott megtestesült… s végül határidőre el is készültek, ez egy pici adventi csoda volt a számomra – mesélte a polgármester, majd következett az ízletes vendéglátás, a jóízű, családias beszélgetés a testvérek között.

Kevesebb