Ismét olimpiára készülnek a vértessomlói tűzoltók

2024. március 4., hétfő 13:52

Minden esztendő bővelkedik eseményekben a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai számára, a 2023-as a korábbiaknál is kiemelkedőbb volt.

A tűzvédelmi feladatok és beavatkozások szakszerű végrehajtása mellett a 10. Országos Kapocskupa megrendezése és elhódítása, a miskolci országos bajnokságon négy bajnoki cím megszerzése és az egyesület fennállásának 110. évi jubileumának megünneplése is az elmúlt évhez köthető – derült ki Hartdégen Tibor parancsnok és Schäffer László egyesületi elnök beszámolójából a szervezet március 1-jei közgyűlésén, melyet Sári Ákos Donát, a Komárom-Esztergom vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is megtisztelt jelenlétével.

Az egyesülethez a nyilvántartó rendszer szerint 17 riasztás érkezett, tízszer tűzjelző jelzett be, egyszer a somlói óvodában, kilencszer pedig a Várgesztesi Villaparkban, ahol – hangzott el a parancsnok beszámolójában – sajnos sokszor nem tartják be a tűzvédelmi előírásokat, és tévesen jeleznek a tűzjelzők. Két alkalommal biztosították baleset helyszínét, adódtak feladataik fa kidőlés, villanyvezeték felszabadítása és vízkár megszüntetése miatt is.

A tagság folyamatos képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek, tavaly hárman, Schäffer Edina, Wohl Balázs és Kacz Lajos végezte el sikeresen a 40 órás tanfolyamot, ami feltétlenül szükséges a bevetéseken való részvételhez.

A versenyek közül a Miskolci Országos Bajnokság emelkedett ki, ahol történelmet írtak a vértessomlóiak, hiszen még soha nem volt rá példa, hogy egy ilyen kis település négy csapatot indítson és valamennyi megszerezze az országos bajnoki címet. A szervezet 110 éves jubileumára kiadvány készült, a tervekben szerepel a bővítése, ezért továbbra is várják az egykori emléktárgyakat, fotókat, tagok élménybeszámolóit.

A bajnoki cím megszerzésével az ifjúsági csapatok megszerezték a jogot, hogy képviseljék Magyarországot júliusban Olaszországban, a Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltóversenyen (korábban Tűzoltó Olimpia), az anyagi források előteremtése ezúttal is jelentős feladatot ró majd az egyesület vezetésére. A versenyre való felkészülésen kívül a nemzetek bemutatkozójára és a nemzetek kiállítására való előkészület is nagy feladat, s különösen nagy anyagi terhet jelent a delegáció tagjai számára a megfelelő ruházat beszerzése, azért szeretnénk minél több támogatót megkeresni – ismertette Schäffer László elnök, aki köszönetét fejezte ki Igó István polgármester, Krüpl Etelka alpolgármester, Zinkné Dús Anna elnöknek az önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és a Vértessomlóért Közhasznú Alapítvány által nyújtott támogatásáért.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek versenyzésének fontosságát emelte ki hozzászólásában Sári Ákos Donát, hozzátéve, hogy Vértessomlón ezt nem is szükséges különösképpen hangsúlyozni, hiszen az itteni egyesület az egyik nagy zászlóshajó. Az igazgató egy személyes emlékét megosztva azt is elmondta: nem biztos, hogy 2013-ban megtalálta volna a térképen Vértessomlót, és azt sem gondolta volna, hogy egyszer ő lesz a Komárom-Esztergom vármegyei igazgató, de ő már akkor találkozott az egyesülettel. A hivatásos magyar csapat felkészítőjeként volt ott Franciaországban, a Mulhouse-ban rendezett Tűzoltó Olimpián, ahol a hagyományos versenykategóriában 73 raj közül a Vértessomló ÖTE férfi raj arany fokozatos lett. Tehát egy évtizedesnek is nevezhető az ismeretség – fogalmazott és elismerését fejezte ki az egyesület valamennyi tagja számára. Vértessomlón mindig akad az egyesülettel kapcsolatban mondanivaló, hiszen szinte minden évben történnek olyan események, eredmények, amelyek kiemelkednek – kezdte gondolatait Igó István polgármester. A jubileumi kiadványra visszatérve hozzátette: az összegzés alapján elmondható, hogy a somlói önkéntes tűzoltók tevékenységében benne a szakma sava-borsa, hiszen a faluban volt már földrengés, vízözön, volt rendkívüli hóhelyzet, szerteágazó a helytállásuk. Mindezek mellett számos egyéb riasztásra vonulnak, rendszeres résztvevői, segítői a rendezvényeknek, nem szólva a kiemelkedő honi és nemzetközi versenyeredményeikről. A polgármester az is hangsúlyozta: példaértékű és elismerésre méltó az az összefogás és felkészültség, amely jellemzi az egyesületet.

Kep

Kevesebb