Parlagfű: komoly büntetés járhat érte

2024. március 21., csütörtök 13:49

Jelentősen emelkedett a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege is 2023-ban a korábbi évekhez képest, különösen a belterületeken, ahol összesen 94 esetben szabtak ki büntetést – írja a penzcentrum.hu.

Tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen 4 122 000 forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. Összesen 94 esetben, 125 000 négyzetméternyi belterületet érintően szabtak ki növényvédelmi bírságot a megyei kormányhivatalok a parlagfű miatt. A külterületeken 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt. Az elmúlt parlagfűszezonban a legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kirótt büntetés 3 750 000 forint volt.

A bírságolási tendencia emelkedik, ugyanis 2022-ben összesen 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt, összesen 2 627 000 forintot fizettek az ingatlantulajdonosok, 2021-ben pedig csupán 27 esetben büntettek belterületen a parlagfű miatt, akkor összesen 1 590 000 forint büntetést fizettek az ingatlanok tulajdonosai.

A tavalyi időjárás kedvezett a parlagfűnek

A parlagfű elterjedése és megjelenése a terület hasznosításától és az adott év időjárásától függően változik. Az olyan területeken, ahol már több éve zárt növénytakaró van, nem tud gondot okozni a parlagfű. A tavalyi évben a több hullámban érkező csapadék és a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtettek a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez, így intenzív védekezésre volt szükség. Idén azonban egy esetleges tavaszi lehűlés vagy a kevés csapadék még gátat vethet a parlagfű terjedésének, bár a szakemberek jelenleg arra számítanak, hogy a korai felmelegedés hatására a talaj hőmérséklete is hamar emelkedésnek indul, és ez beindítja a talajban lévő magok csírázását.

A Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszere 2013 óta működik, az interneten bárki jelentheti az általa észlelt parlagfüves területet. Külterület esetén GPS-koordinátákat is meg kell adni, belterületi ingatlanok esetén pedig a pontos címet írjuk be.

Azt is fontos tudni, hogy a parlagfű elsősorban a frissen bolygatott területeken fordul elő, tehát a növények tömeges kelésére a mezőgazdasági területeken hamarosan beinduló agrotechnikai munkálatokat követően lehet számítani. A tömeges virágzás idén is augusztusban várható, de a védekezést a földhasználók még a virágbimbók kialakulása előtt, júniusban kötelesek elkezdeni. Aki e kötelezettségének nem tesz eleget, arra növényvédelmi bírságot szabnak ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ha a földhasználó három éven belül ismételten nem tesz eleget kötelezettségének, a bírságot másfélszeresére kell emelni.

A parlagfű az ország minden részén jelen van, és százezrek szenvednek a növény pollenje okozta tünetektől.

Kevesebb