Módosultak a horgász szabályok

2017. június 2., péntek 07:01

Hatályba lépett május végén a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (továbbiakban: Hhvtv.) módosítása, aminek több pontja a horgászokat is érinti, különösen az állami, illetve a turista állami horgászjegyek kiváltása, valamint a szabályok megsértése miatt kiróható szankciók.

A módosított Hhvtv. értelmében halászati engedély, állami halászjegy, állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy váltásától történő eltiltás lejártát követően, bármely engedély-, illetve jegytípusból csak abban az esetben adható ki újabb példány, ha az igénylő személy a kiszabott halvédelmi bírságot is megfizette.

Az eddigitől eltérő eljárási szabályok léptek életbe a horgászjegy és a hozzátartozó horgász fogási napló elvesztése, megsemmisülése esetén is. Ilyenkor az engedély tulajdonosa köteles haladéktalanul bejelentést tenni az állami horgászjegy forgalmazására írásban feljogosított, bírósági nyilvántartásba vett szervezetnél. A bejelentés helye célszerűen az a forgalmazási pont, ahol a horgászjegyet és a fogási naplót annak tulajdonosa megvásárolta vagy a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet.

Az elveszett, illetve megsemmisült dokumentumok pótlása rendeletben meghatározott díj ellenében történik, amely az állami horgászjegy esetében 2000 forint, a fogási napló esetében 200 forint.

A május 30-án életbe lépett Hhvtv. kevésbé elnéző azokkal a horgászokkal és halászokkal szemben is, akik a horgász- vagy halászeszközüket gondatlanul hátrahagyták, továbbá akiktől hatósági eljárás során kobozták el a felszerelésüket. A visszatartott, de a törvény által nem tiltott eszköz a kiszabott bírság igazolt megfizetését követően átvehető. Ha viszont a tulajdonos 6 hónapon belül nem jelentkezik a tulajdonáért, a halgazdálkodási hatóság jogosulttá válik azzal rendelkezni vagy akár megsemmisíteni. A féléves türelmi idő a hatósági döntés jogerőre emelkedésének, míg más esetben az eszköz megtalálásának időpontjától számítandó.

Kevesebb