Szárnyat bontottak a diákok

2017. június 11., vasárnap 13:14

15 végzős diák számára szólt utolsó alkalommal a csengő szombaton a virágokkal ünnepi díszbe öltöztetett vértessomlói általános iskolában. A ballagók hol meghatódott, hol mosolygós tekintettel lépdeltek a megszokott falak között, s vettek búcsút pedagógusaiktól, társaiktól, Gubicza Istvántól, aki hetedikes korukig terelgette osztályfőnökként a lépteiket, s Gál Ilonától, aki végzősként fogta a kezüket.

Zsúfolásig megtelt a somlói általános iskola tornaterme szombaton szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel, rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, a búcsúzó diákokat büszke, féltő, s gyakran könnyek páráiban komolyodó tekintetek követték, hiszen olyan gyorsan elszállt ez a nyolc esztendő. Mint ahogy Rácz Adrienn, a végzősök nevében megfogalmazott gondolataiban is elhangzott, mintha az imént lépték volna át első alkalommal az iskola kapuját, s máris itt a búcsú. A hetedikesek számára intelemként meg is fogalmazta: most még örömteli érzés számukra, hogy ők lesznek a legnagyobbak, de higgyék el, úgy elrepül az utolsó esztendő, hogy szinte észre sem veszik...

A búcsúzás sosem könnyű, főleg a tanítványoktól, akik a szemünk előtt cseperedtek, okosodtak, sok-sok éven át tanítottuk, neveltük őket. Ez a búcsú örömmel és bánattal vegyül. A búcsúzás ebben az esetben egy lépés egy új, még számotokra ismeretlen világ felé, ahol még sok-sok feladat vár rátok – szólt a ballagókhoz Hartdégenné Rieder Éva igazgató, aki utolsó alkalommal búcsúztatta az intézmény diákjait. A 44 éves pedagógusi, negyedszázados intézményvezetői feladatok ellátása után hamarosan következnek ugyanis számára a pihenés esztendői. A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak – idézte szabad fordításban a nagy német költő, Goethe gondolatait az igazgató, mielőtt a végzősök léggömbjei – immáron a pályáról – a magasba emelkedtek. Az erős szélben percek alatt tűntek el a messzi távolban a piros és fehér léggömbök, s vitték magukkal az őket követő végzős diákok múltidéző tekintetét, s a jelenlévő vendégek aggódó, egyben szeretetteljes kívánságait, hogy a cseperedő fiatalok is szárnyaljanak életük során, s álmaik váljanak valóra!

Az esemény képeit a Fotótárban tekintheti meg!

Kevesebb