Vakációs veszélyek

2017. június 20., kedd 07:28

A nyári szünidő beköszöntével a gyerekek kikerülnek a biztonságot adó iskolafalak közül, elkezdődik a diákok által annyira várt vakáció, amely azonban sok veszélyt is hordozhat magában – ezekre figyelmeztet a rendőrség közleményében.

A nyári szünidő beköszöntével a gyermekek kikerülnek a biztonságot adó iskolafalak közül, elkezdődik a diákok által annyira várt vakáció, amely azonban sok veszélyt is hordozhat magában. A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek.

Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjárművek közlekednek, így a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében.

A vakáció alatt előszeretettel biciklizni a gyerekek, ezért tanácsoljuk, hogy a szülők gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. Vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szereljék fel a kötelező tartozékokkal. Nagyon fontos, hogy a kerékpárok műszaki állapota mellett saját és gyermekeink biztonságáról se felejtkezzünk el. Mindezek érdekében a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azt tanácsolja, hogy a kerékpározás, görkorcsolyázás és a gördeszkázás közben használjanak bukósisakot.

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabad vizek, szabad strandok környékének látogatása, amelyek különösen népszerűek az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülés ezen formái számos veszély forrásai is lehetnek. Ajánljuk, hogy a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyeket, ismert szabad strandokat vegyék igénybe.

KEM-RFK

Kevesebb