Szolgálati emlékérmeket adtak át a közgyűlésen

2018. március 10., szombat 20:11

Mozgalmas esztendőt tudhatnak maguk mögött a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai – ez a megállapítás évről-évre megfogalmazható a szervezet közgyűlési beszámolója, értékelése kapcsán, 2017 azonban kiemelkedően bővelkedett tennivalókban, eseményekben, programokban, és sajnos tűzoltásban is.

A többi között ez is elhangzott a péntek esti közgyűlésen, melyen részt vett Janky Róbert alezredes, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Ágoston Gábor, a Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Igó István jelenlegi és Hartdégen József egykori polgármester is.

Az önkéntesek elsőként azon bajtársak emléke előtt hajtottak fejet, akik a tavalyi esztendőben vettek örök búcsút a szervezettől, barátoktól, majd Hartdégen Tibor parancsnok ismertette részletesen a mögöttük álló esztendőt, amely már januárban mozgalmasan indult, hiszen előbb egy kéménytűznél kellett beavatkozniuk, azt követően pedig egy autó- és garázstűznél, a tatabányai hivatásos tűzoltókkal közösen sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos lakóépületekre. A 2017-es év statisztikájában több alkalommal szerepelt avartűz, a nyári forróságban ez erdészetnek segítettek a csemeték locsolásában, Vértessomló és Várgesztes között szalmabálák égtek, egy lakatlan parasztház is lángra kapott, illetve veszélyessé vált fát kivágásához is hívták az önkénteseket.

A parancsnok kiemelte, hogy a tagok képzését továbbra is fontosnak tartják, tavaly 11-en tettek sikeres vizsgát a kisgépkezelő tanfolyam után. A falu rendezvényeinek előkészítéséből, lebonyolításából is hagyományosan kivették a részüket, s mindezek mellett a csapatok folyamatosan készültek a versenyekre, amely meg is hozta az eredményét: a hölgyek a Fejér megyei versenyt aranyéremmel zárták, az országost abszolút első hellyel, s immáron harmadszor szerezték meg az országos bajnoki címet. A Tűzoltó Olimpián a 14. helyen cégeztek, amely ezüst minősítést jelentett. A férfiak a Vértestolnai jubileumi háziversenyről ezüstéremmel utaztak haza, az országos bajnokságon a 7. helyen, a szintén honi kismotorfecskendő szerelő versenyen a 6. helyen végeztek, míg a Fertőszentmiklósi Kapocs Kupán abszolút első helyezést értek el. Az ifjúsági csapat sem tétlenkedett tavaly, ők a Tűzoltó Olimpián a 42 fős mezőnyben a 13. helyezést érték el, amely nemzetközi versenyeken elért második legjobb magyar eredménynek bizonyult.

Az elmúlt évben megkezdtünk egy szakmai munkát, melynek köszönhetően I. számú Együttműködési Szerződést köthettünk a Tatabánya Hivatásos Tűzoltósággal, tehát magasabb szakmai szintre lépett az egyesület, ám ez a kategória még több önkéntes munkát vár el a tagoktól – ez már Schäffer László egyesületi elnök beszámolójában hangzott el.

Az elnök, megköszönve a helyi és nemzetiségi önkormányzat támogatását, jelezte, hogy arra a szertár építése, bővítése kapcsán pályázható források megszerzésében is számítanak, mivel az egyesület számára nincs ilyen lehetőség, ugyanakkor a jelenlegi szertárukat már kinőtték. Az idei feladatok sorából a júliusi országos versenyt emelte ki, melyet az országos és megyei szövetség rendez meg a tervek szerint Tatán. A megmérettetésre a somlóiak mindhárom rajukkal készülnek, de a versenycsapatokon kívül önkéntes segítőkre is szükség lesz, így kérte, hogy minél többen jelentkezzenek. Azt is hozzátette, hogy a verseny időpontjában tartják Vértessomlón a nyári búcsút, így a templomi rendezvényhez sajnos csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani.

A közgyűlés részeként Janky Róbert 15 egyesületi tagnak nyújtotta át a 40 órás tűzoltó alaptanfolyam sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, valamint Szolgálati Emlékérmet vehetett át Jakobi Attila (25 év), Hetzl Balázs (20 év), Zink Gergely (10 év) és Tromposch György (10 év).

Kevesebb