Sváb disznótor

2018. March 25., Sunday 16:38

A térségben elsőként elevenítették fel 13 évvel ezelőtt Várgesztesen a sváb disznóvágás hagyományát, amit aztán több település is átvett. Van, ahol azóta elhalt a kezdeményezés, és van, ahol szintén évente megrendezik. Ami viszont bizonyos, szombaton kora reggel ismét összegyűltek a férfiak és asszonyok, hogy igazi sváb disznótor keretében mutassák be az őseiktől örökölt fogásokat.

A Hagyományőrző Klub és az önkormányzat közös programjára már csütörtökön megkezdődtek az előkészületek: fűszerek, hozzávalók, kellékek előkészítése, s nem utolsó sorban a sportcsarnok berendezése a szombati vendéglátáshoz.

Népes csapat kezdett a 160 kilós sertés feldolgozásához Schaffer Márton vezetésével, amelyben most is ott volt a 86 éves Schalkhammer Feri bácsi, aki a kezdetektől aktív részese az eseménynek. 77 kg kolbász, 60 kg hurka feküdt délre az asztalokon, forrt a több mint 100 liter zamatos orjaleves, rengeteg hússal és húsgombóccal gőzölgött a 70 liternyi toroskáposzta.

Délután öt órára invitálták a falu lakóit egy kis kóstolóra a Faluházba, ahol Rising Károlyné polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a képviselő-testület tagjait, valamint a vértessomlói nyugdíjas bányászok képviselőit.

Várgesztes első embere beszédében kiemelte: a hagyományőrzők rendre részesei a település rendezvényeinek, törekedve arra, hogy ezeken leginkább a régi idők szokásai, dalai és ételei elevenedjenek meg.

A nyitógondolatokat aztán a hamisítatlan sváb disznótor finomságai követték, a jó hangulatról pedig a Német Kultúregyesület Dalköre, valamint a Német Nemzetiségi Felnőtt és Gyermek Tánccsoport gondoskodott.

Kevesebb