Húsvéti készülődés

2018. március 26., hétfő 09:59

Megszámlálhatatlan csodaszép és egyedi hímes tojás, ajtó és asztali dísz, koszorú készült el vasárnap délután a vértessomlói művelődési házban, ahol a régi idők Húsvétra készülődő lányai bizony csak kapkodták volna a fejüket, hiszen Berky Béláné és Berky Zsuzsa ezúttal sem a hagyományos tojásfestési technikákat hívta a varázslathoz a gyerekek, felnőttek segítségéül.

A fiúk, lányok, no meg a szülők, nagyszülők elmélyülten, és az alkotás sikerélményétől feldobódva készítették pettyezve, dekopázsolva, akril festékkel, és különböző termésekkel, babbal, lenmaggal, feles borsóval díszítve a műanyag és hungarocell tojásokat, de akár tavaszfát is készíthettek. A tengernyi alapanyagot színesítette ugyanis ismét Mihály Hajnalka kínálata, aki zsurlót és mindenféle színes kelléket ajánlott fel a tavaszfához, amely igencsak népszerűnek bizonyult a résztvevők körében.

A most elkészített, festett, mázolt, színezett tojások biztosan nem, de hogy a húsvétra főzöttek „áldozatául esnek-e” a hagyományos tojásgurításnak, az már nem a gyerekeken múlik, csak az időjáráson. Egy biztos, nagyon szorítanak, hogy érkezzen végre a szép tavaszi napsütés, hiszen ha húsvét és Vértessomló, akkor irány a „Spanyi”, s a tojásgurítás.

Kevesebb