Vértessomlóiak is fejet hajtottak Környebányán

2017. augusztus 20., vasárnap 15:40

A Vértessomlói nyugdíjas szervezet képviselői is érkeztek szombaton Környebányára, hogy együtt emlékezzenek Szent István királyra. A Hősi Emlékműnél hagyományosan özv. Borsodi Ferencné kongatta meg a harangot, jelezve a szép számú egybegyűltek számára az emlékezés, az ősök előtti tisztelgés ünnepének kezdetét.

A méltó ünneplés alapjait már jó ideje letették Környebányán. A helyi gyerekek, felnőttek Bozó Kucskár Anikó vezetésével a jelenlévőknek évről-évre színes dalokból, versekből kötött csokrot nyújtanak át, ezt idén nemzeti érzelmű Szent István dalokból fűzték Bolemányi Magdolna citerakíséretében. A csokrot Tárkányi Károlyné és Badov Szilvia szavalatával, Hosszú Marika szólóénekével gazdagította, s az Adj Uram Isten népdal fohásza mellett piros, fehér, zöld léggömbök szálltak az ég felé.

Az ünnepség időpontjában Beke László polgármester a tardoskeddi Szent István Napokon vett részt, ezért gondolatait távollétében Beke Ernő tolmácsolta. Az ünnepi beszédben elhangzott, hogy első királyunk államalapító munkájával megteremtette a lehetőségét a magyarok otthonteremtésének, s hogy a keresztény Európa teljes jogú tagjaivá váljanak. Létrehozta azt az egyházi és közigazgatási rendszert, mely meghatározta nemzetünk sorsát az uralkodását követő ezer esztendőben. Az ezer esztendővel ezelőtt létrejött magyar királyság megadta azokat a kereteket, amelyek biztosították az itt élők megélhetését, boldogulását. Az általa megalkotott rendszer viszont nem csak a betevő falatról, a mindennapi kenyérről gondoskodott, hanem az egyházra épülve lelki táplálékkal is szolgált. Ezek a fundamentumok a mai napig meghatározzák országunk keresztény kultúrkörhöz való kapcsolódását.

A Hősi Emlékműnél Környe község nevében Beke Ernő és Svétecz László képviselők, a Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről Tirhold Kármen elnök és Erl Péter képviselő, a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom megyei és Nyugat-felvidék Székkapitánysága nevében Vitéz Erdei József és Vitéz Dr. Árendás József, a Vértessomlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet képviseletében Krüpl György helyezte el a kegyelet virágait, majd a program az Erdei Iskolában folytatódott, ahol gulyásparti és utcabál várt mindenkit.

Kevesebb