Ünnepeltek a bányász nyugdíjasok

2017. szeptember 1., péntek 06:30

Csütörtökön kezdődött az a négynapos rendezvénysorozat, amely során több mint harminc színvonalas program szórakoztatja Oroszlány lakóit.

A 67. bányásznapi ünnepségek bevezetéseként tizenharmadik alkalommal rendezték meg a széncsaták nyugdíjas hőseinek programját, aminek ezúttal Bányászati Múzeum adott otthont. Az eseményen a helyiek mellett a pusztavámi, vértessomlói, várgesztesi szakszervezeti tagok is megjelentek.

A jelenlévőket Lazók Zoltán polgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte: olyanokkal emlékezhet ez alkalommal, akiknek igazi hálával tartozik Oroszlány, hiszen a bányászok áldozatos munkája nélkül az egykori kis falu nem vált volna ilyen élénk, modern, 20 ezres várossá.

- Idén számunkra különös jelentőséggel bír az ünnep, hiszen a város életének meghatározó időszakát idézi, s ez a 80 éves bányászmúlt. Arra a történelmi léptékkel pillanatoknak tűnő, de egy emberéletet felölelő időszakra emlékezünk, amely kezdeteként 1937. szeptember 1-jén iparszerűen megkezdődött a fekete gyémánt kitermelése – fogalmazott a városvezető.

Az időskorúak délutáni kulturális programján fellépett többek között az Oroszlányi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Vörös István Alapítvány tánccsoportja, a Countaktus Country zenekar, a Silhouette táncegyüttes és a győri Akkordeon harmonikazenekar, a nap sztárvendégeként pedig Oszvald Marika, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerzett emlékezetes perceket a lelkes közönségnek.

Kevesebb