Litánia az emlékhelynél

2018. július 16., hétfő 07:13

Több mint százan gyülekeztek a hagyományoknak megfelelően a templomban vasárnap délután, akik között a gesztesiek mellet a szomszédos Vértessomló, sőt, Oroszlány hívei is ott voltak, hogy körmenetben vonuljanak a Mészáros-hegy oldalában kialakított barlanghoz.

Várgesztesen 1921-ben fehérlovas hintó vitte fel Szűz Mária szobrát az emlékhelyhez, akinek tiszteletét azóta őrzik a település lakói, akik rendre felkeresik köszönetet mondani, hálát adni, segítségét kérni, különösen a július 14-ét követő vasárnapon. Mindig akadtak családok a faluban, amelyek a történelmi viharok ellenére gondozták e helyet, fogadalmi felajánlást vállaltak és teljesítettek.

A várhoz vezető úttól a sziklamélyedéshez vezető meredek ösvényen 117 lépcső segít leküzdeni a szintkülönbséget, ezeket évekkel ezelőtt felújították, az út mentén pedig padokat is elhelyeztek, hogy az arra járók megpihenhessenek.

A kegyhelynél Bedy Sándor plébános mondott hálaadó imát, a közös elmélkedést pedig a település német kultúregyesületének dalköre, Kiss József diakónus és Hartdégen Márton, somlói képviselő-testületi elnök tette emlékezetesebbé.

Az egyházközség képviselő-testülete ezúton is köszönetet mond mindenkinek, aki munkájával, példaadásával hozzájárult a szobor és környezete megmaradásához, a hagyomány megtartásához.

Kevesebb