Állhatatosság, becsület...

2018. August 26., Sunday 16:36

Eleinte úgy tűnt, hogy nem kedvez az időjárás az idei vértessomlói tűzoltónapnak, gyakran sötét felhők borították az eget szombat délután, de végül csupán a tömlőkből érkezett a víz, s az is előfordult, hogy onnan is „gyengécskén”...

A Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület „vizes” tűzoltóverseny hagyományának megteremtése az uniós csatlakozáshoz kötődik. A különböző tűzoltóversenyek ugyanis a tagsággal teljesen átalakultak, az uniós szabályoknak megfelelően inkább alaki feladatokat kell végrehajtaniuk, a „szerelés” annak idején kimaradt a repertoárból, pedig ez az egyik legélvezetesebb és leglátványosabb. Ezért is határoztak úgy Schäffer László egyesületi elnök vezetése mellett 2005-ben Vértessomlón, hogy évente egy alkalommal kerüljenek csak elő a tömlők, s dőljön el, hogy a ki a leggyorsabb, legügyesebb.

A szombati, immáron 12. alkalommal megrendezett versenyen az elnök az egyesület idei eddigi eredményeit is ismertette, hiszen a somlói csapatok az elmúlt időszakban is szépen bizonyítottak. Az ifjúság fiú és lány raj az országos versenyen bronzérmet szerzett, a felnőtt női csapat kategóriájában első helyezést ért el, és már negyedik alkalommal nyerte el a Domsik János Vándordíjat, míg a férfiak kategóriájukban szintén az élen végeztek. 

A megmérettetéseken elért eredményekhez gratulált a megnyitó során Ágoston Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Igó István polgármester is, aki hangsúlyozta: a büszkeséghez az a megnyugtató érzés is párosul, hogy Vértessomlón kiemelten jól működik az önkéntes tűzoltó egyesület, s rájuk minden vészhelyzetben számíthatnak, legyen az műszaki mentés, baleset, tűz, árvíz.  

A jubileumi szolgálati érmeket is a program keretén belül adták át: 10 esztendős tagságáért Bőhm József, Hartdégen Márton, ifj. Kovács Sándor, Krüpl Tamás, Németh Tamás, Ruckenbrot Bőhm Lívia és Tromposch György, két évtizedes tagságáért Linczmayer Norbert vehette át.

A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését... – a többi között ezzel a gondolattal osztott áldást a szolgálati érmek átadását követően dr. Kis József világi lelkipásztori kisegítő a verseny résztvevőire, helyszínére és a felszerelésekre, járművekre, majd kezdődött a „vizes” megmérettetés és az akadályokkal tűzdelt pálya teljesítése a Tatabányáról, Oroszlányból, Kecskédről, Császárról, Rédéről, Süttőről, Vértestolnáról, no meg helyből érkező két női, két ifi és nyolc felnőtt csapat számára.

A 12. vértessomlói tűzoltóverseny a hazai hölgyeknek nem hozott szerencsét: a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a vizes szerelés és az akadálypálya után is a vértestolnaiak léphettek, a somlóiak a második helyen végeztek. Az ifiknél a vizes feladat teljesítése során a kecskédiek bizonyultak jobbnak 11 másodperccel az oroszlányiaknál, ez utóbbi csapat viszont az akadálypályán 26 másodpercet „vert rá” a riválisra, így az oroszlányi és kecskédi fiatalok is egy-egy arany, illetve ezüstérmet gyűjtöttek be.

A férfiaknál a vizes szerelésben három másodperccel bizonyult jobbnak a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóság Parancsnokság csapata a vértessomlóiaknál, a harmadik helyen a Vértestolna végzett, századmásodpercekkel szorongatva meg a hazaiakat.

Az akadálypályát a férfi rajok közül a Vértestolna 1-es csapata teljesítette a legjobban, második helyen végeztek a tatabányaiak, harmadikon a kecskédiek. A sugárcső dobó verseny győztese Bozori Csaba, a tömlőtekerőé Szalai Tamás lett.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb