Óvatosan vezessenek!

2018. szeptember 4., kedd 06:14

Szeptemberben kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton tesszük közzé.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket!

Fogadják meg Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság néhány jó tanácsát a gyalogos balesetek megelőzése érdekében:
Az átkelés során számoljanak mindig azzal, hogy a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet a hőmérséklet csökkenése, a leesett csapadék, és az útviszonyok kedvezőtlen megváltozása miatt.
Az útkereszteződéseket biztonságos sebességgel kell megközelíteni! Úgy válasszák meg a járművük sebességét, hogy eleget tehessenek elsőbbségadási kötelezettségüknek!
Győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták- e, és adott esetben tudjanak akár lemondani is arról!
Egy-egy település útkereszteződésében ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen vezessenek!
Lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni!
Lakott területen kívül, éjjel, vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!
A kijelölt gyalogos átkelőhelyen - amennyiben nincs kerékpáros átvezetés -, csak gyalogosan szabad átkelni, amennyiben kerékpárral közlekednek, le kell szállniuk róla, és azt tolva kell áthaladniuk az út túloldalára!

Kevesebb