Vértessomlón misézett a megyéspüspök

2016. július 3., vasárnap 19:00

Aggódó szemek kémlelték az eget vasárnap délelőtt Vértessomlón, ahová sok százan zarándokoltak a kilencedik alkalommal megrendezett körmenetre, amit a szervezők örömére nem zavart meg az időjárás.

A Sarlós Boldogasszony búcsújára érkező vendégek között ott volt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Igó István a község polgármestere, illetve a környező településvezetők, de jöttek zarándokok többek között Várgesztesről, Oroszlányból, Környéről, Kecskédről, Kisbérről és Alsógalláról, sőt, Nógrád megyéből és az alföldről is.

Mint azt Bedy Sándor plébános elmondta, évről évre fejlődik a rendezvény, és arra törekednek, hogy a hitéleti elmélyülés mellett mind színvonalasabb programok is gondoskodjanak a résztvevők kikapcsolódásáról.

A körmenet útja a faluközponttól a kegytemplom mellett felállított és pazarul feldíszített közösségi sátorhoz vezetett, ahol Spányi Antal megyéspüspök celebrálta a szentmisét.

- A találkozás első feltétele, hogy az ember megnyíljon a másik fél felé. Hogy szívünkben helyet teremtsünk társunknak. A Boldogságos Szent Szűz azért találkozhatott Istennel, mert szívét megnyitotta előtte. A mi találkozásaink vajon milyenek? Hogyan találkozunk Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal? Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket – mondta a főpap.

A délutáni litániát követően a Virtuózok tehetségkutató résztvevője, Demeniv Mihály adott harmonikakoncertet, majd Kutschi András prépost és Györgyi Viktor diakónus tartott előadást.

A Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én fényes körmenetben vitték a Szűz Anya kegyképét a magyaróvári kapucinusok templomából a településre. Az elmúlt századokban e kép előtt imádkoztak a község és a környék hívei. Erre emlékezve rendezték meg nyolc évvel ezelőtt az első körmenetet.

Kevesebb