Tűzoltónap elismerésekkel

2016. augusztus 27., szombat 19:00

Míg tavaly meglehetősen borongósnak, esősnek bizonyult a tizedik, jubileumi vértessomlói tűzoltónapon az időjárás, addig szombaton a hőséggel kellett megküzdeniük az akadálypálya teljesítése és a kismotorfecskendő szerelés közben a résztvevő csapatoknak.

A program megnyitója hangulatában viszont szinte a jubileumit idézte, hiszen nem szűkölködött ünnepélyes mozzanatokban. Igó István polgármester beszédében köszönetét fejezte ki az Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára a szakmai követelmények magas szintű teljesítéséért, a tanúsított helytállásért, legyen szó viszontagságos időjárásról, balesetről, tűzről, s egyáltalán nem utolsó sorban azért az önzetlen segítségnyújtásért, mellyel hozzájárulnak a falu rendezvényeinek sikeres lebonyolításához. Az egyesület vezetőinek sikerült azt a munkát továbbvinni és magas színvonalra emelni, amit a két kiváló szakember, Koller Ferenc és Németh Ferenc annak idején elkezdett. Biztos vagyok benne, ha élnének, és itt lennének közöttünk, nagyon büszkék lennének rátok – fogalmazott, s a közösség és az önkormányzat megbecsülését két elismerés átadásával is kifejezte. Schäffer László elnök az egyesület fejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok ápolása, a csapatok versenyekre történő felkészítése, valamint a település közösségi életének támogatásáért, Hartdégen Tibor parancsnok az egyesületben végzett áldozatos munkájáért, valamint a település közösségi életének támogatásáért vehette át a Vértessomló Községért kitüntető címet.

Ágoston Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség új elnöke is köszöntötte a megjelenteket, és Schäffer Lászlónak egy, a szervezet címerével hímzett, számára készíttetett, a nevével ellátott inget nyújtott át, hiszen – mint elmondta – a tisztújítás során ő nyerte el az alelnöki posztot, így nemcsak az ing viselésére vált méltóvá és jogosulttá, de távollétében teljes jogkörrel helyettesítheti az elnököt.

Jubileumi szolgálati érmek átadására is sor került szombaton. 10 esztendős tagságáért Lehrreichné Jezsó Krisztina, Székelyné Jezsó Martina és Prekob Tamás, 15 éves tagságáért Erl Attila és Pfiszterer Csaba részesült éremelismerésben. Két évtizede tagja az egyesületnek Herbert Gábor, Hetzl Balázs és Prekob István, ketten, Zink Béla és Schäffer László pedig harminc esztendeje.

A szolgálati érmek átadását követően dr. Kis József világi lelkipásztori kisegítő osztott áldást a verseny résztvevőire, helyszínére és a felszerelésekre, járművekre, majd kezdődött a „vizes” megmérettetés és az akadályokkal tűzdelt pálya teljesítése az egyetlen női, három ifi és hat felnőtt csapat számára, s az igazán vállalkozó kedvűeket idén rekeszmászás is várta, ami sokak számára nem is bizonyult olyan egyszerűnek, mint amilyennek első látásra tűnt.

A 11. vértessomlói tűzoltóversenyen végül – a hölgyek kivételével – nem mutatták megszokott formájukat a házigazdák, de emiatt nem fáj a vezetés feje, hiszen a csapatok átalakulóban vannak, s még keresik, hogy ki, melyik feladatra a legrátermettebb, hol lehet a leggyorsabb, legügyesebb.

Kismotorfecskendő szerelésben egyedüli indulóként a somlói lányok, asszonyok az élen végeztek női kategóriában, az ifiknél a Vértestolnai ÖTE bizonyult a legjobbnak (38,13). Csupán pár század másodperccel maradt el tőlük a Kecskéd (38,73), míg a harmadik helyet az Oroszlány szerezte meg.

A férfiaknál is mindenkit maguk mögé utasítottak a vértestolnaiak (31,8), akik majdnem 5 másodperccel bizonyultak gyorsabbnak a Tardos (36,07) csapatától. A harmadik helyen a Császár (38,07) végzett, negyediken a Kecskéd, az ötödik-hatodikon pedig a vendéglátók két együttese.

Úgy tűnik, szombaton brillírozott a Vértestolna, hiszen az akadálypályát a férfi csapatuk teljesítette a leggyorsabban és legkevesebb hibaponttal, és az ifiknek is sikerült megszerezniük a harmadik helyet a Kecskéd ÖTE férfi mögött. A sugárcső dobó verseny győztese a császári Márkus Péter lett.

Vértessomló Községért kitüntető cím – Schäffer László elnök, Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület:

A vértessomlói önkéntes tűzoltók fél emberöltőre visszamenőleg kiemelkedő eredményeket értek el a megyei versenyeken. Schäffer László elnökké választásakor, 2002-ben zászlajára tűzte, hogy a csapatok alaposabb, lelkiismeretesebb felkészítése révén eljussanak az országos versenyekre is. Titkos vágya a nemzetközi színtéren történő megmérettetés volt. A csapatok felkészítésében ő maga is aktívan részt vesz a mai napig. A versenyeken, mint versenybíró működik közre.

A 2004-ben Tatán megrendezett „Gróf Széchenyi Ödön Országos és Nemzetközi Tűzoltóverseny”-en a megyében egyedülálló női csapat III. helyezést, a férfi pedig V. helyezést ért el. 2006-ban az ifjúsági csapat országos bajnok lett, hibapont nélkül szerelt a Zalaegerszegi III. Országos Ifjúsági Tűzoltó Versenyen. Ezzel kivívták a következő évi Svédországi Tűzoltó Olimpia részvételi jogát, ahol hazánkat képviselték, hogy immáron nemcsak az országnak, hanem a világnak is bebizonyíthassák: a vértessomlóiak a legjobbak közé tartoznak... és ez sikerült is.

A 2013 júliusában, a franciaországi Mulhouseban megrendezett Tűzoltó olimpián a női csapat ezüstminősítést szerzett, a férfi pedig az ország történetében először arany minősítéssel térhetett haza.

2015-ben Schäffer László ötlete alapján szervezték meg, hagyományteremtő szándékkal az „I. Országos Kapocs kupát” Vértessomlón.

Vértessomlónak 2002 óta van két testvértelepülése Észak Németországban. A szorosabb együttműködés Bernével a tűzoltók között alakult ki. A kapcsolat fenntartásában és az aktív szakmai programokkal tarkított cserelátogatások szervezésében jelentős szerepe van Schäffer Lászlónak. Már több közös sikeres sátortábort szerveztek az ifjúsági csapat tagjainak Bernében és legutóbb 2015-ben Vértessomlón. Az egyesület szerény anyagi forrásai ellenére jól felszerelt szerkocsival, szertárral és modern közösségi helységgel rendelkezik. Mindehhez szükség volt egy jól irányított csapat társadalmi munkájára és a pályázati lehetőségek maradéktalan kihasználására. Ezekben is megmutatkozott az elnök rendkívüli vezetői képessége.

Az egyesület a versenyzésre való felkészülés és a szakmai segítségnyújtás – tarlóégetés, belvízszivattyúzás pincékből – mellett a mai napig nagy hangsúlyt fektet a közösség segítésére, nem is akad olyan program a településen, ahol ne vennének részt akár a rendezvénysátor felállításában, lebonyolításban, a helyszín berendezésében. És mindemellett természetesen bármely tűz, katasztrófa esetén vonulnak, segítenek, ahol csak tudnak, hiszen erre esküdtek fel.

Vértessomló Községért kitüntető cím – Hartdégen Tibor parancsnok, Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület:

Hartdégen Tibor 1987-től 2007-ig a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság állományának tagja volt. Hivatása gyakorlása során mindig fontosnak érezte, hogy ismereteit bővítse. Kitartó, pontos munkáját, szakmai felkészültségét 2004-ben „Az év tűzoltója” kitüntetéssel ismerték el. Hivatásos szolgálatát 2007-ben főtörzs-zászlósként fejezte be.

Szakmai tudását szívesen adja tovább, vértessomlói lakosként bekapcsolódott a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájába. Tanítja, segíti az önkénteseket a beavatkozások és versenyfelkészülések során, szakmai tanácsadással támogatja az egyesület vezetését.

Az egyesület szakmai irányítását 2009-től parancsnokként látja el, irányítja a műszaki mentési és tűzoltási feladatok során az egyesületi tagokat. Nagy figyelmet fordít a technikai felszerelés karbantartására és fejlesztésére. A tagok szakmai képzését szervezi, a szakmai gyakorlatokat irányítja.

A Magyar Tűzoltószövetség által bevezetett nemzetközi versenyekre a csapatok felkészítésében jelentős szerepet vállal. Elsősorban az utánpótlás nevelésében jeleskedik, mely folyamatos kitartó szervezést, felkészítést igényel. A kitartó munka eredménye nem maradt el, az egyesület fiú ifjúsági csapata folyamatosan az országos versenyek élmezőnyében szerepel, 2007-ben ők képviselhették Magyarországot a Svédországi Ifjúsági Olimpián. A felnőtt női és férfi csapat felkészítésében is folyamatosan részt vett, az eredmények itt sem maradtak el. Mindkét csapat országos I. helyezéssel dicsekedhet, illetve 2013-ban a Franciaországban megrendezett Tűzoltó Olimpián a férfi csapat arany-, a női csapat ezüst minősítést ért el.

2016-ban az Országos Ifjúsági Tűzoltó Versenyre egy újonnan alakult ifjúsági fiú rajt készített fel, akik összetett országos I. helyezést értek el, így természetesen ők is kijutottak a jövő évi villachi Tűzoltó olimpiára, ahol Vértessomlót a női csapattal együtt képviselik.

Több évtizedes önzetlen munkájával példát mutatott az önkéntes tűzoltó mozgalom számára, erőfeszítései nagyban segítették a folyamatos utánpótlás szervezését, tevékenységével biztosította az egyesület további hatékony, eredményes működését.

Kevesebb