Szépkorúak köszöntése

2018. október 14., vasárnap 19:26

Sok-sok évtizedes múltra tekint vissza Vértessomlón az Idősek Napi ünnepség, melyre minden esztendőben a 64 évnél idősebbeket invitálja a Vöröskereszt helyi szervezete. A szombati ünnepség kezdetén a jelenlévők egy perces néma főhajtással tisztelegtek a nemrégiben elhunyt Bedy Sándor Atya, s mindazok emléke előtt, akik idén már nem lehetnek közöttük.

A szép korúakat a Művelődési Házban ezúttal is színes, szívből jövő műsor várta kicsiktől, kicsit nagyobbacskáktól, és felnőttektől, hiszen Golda Zoltánné titkár köszöntőjét követően a falu apraja-nagyja színpadra lépett: az általános iskolások, a nemzetiségi táncegyesület csoportjai, a dalárda, Talabér Angelika, és a moderntáncosok ajándékozták meg a jelenlévőket versekkel, tánccal, dallal, és megmosolyogtató humorral.

Hozd be, vidd ki, kösd be, nézd meg, vedd meg, menj le, menj fel, ugorj, rohanj, ne lazsáljál… De jó is volt réges-régen a gyárba bemenni, s az otthoni fáradságot szépen kipihenni! Ha teheted, dolgozz, pajtás, a rizikó túl nagy: akkor menj el csak nyugdíjba, hogyha agglegény vagy! – szóltak egy nyugdíjas férfi panaszai a műsorfolyamban, a vendégek pedig (talán magukra is ismerve) hangosan kacagtak.

Dr. Hidas János elnök köszöntőjében a család és a szeretet fontosságát emelte ki, hiszen, mint mondta, a család a legfontosabb az életben, mert a családban élőket a szeretet köti össze. Ezt minden nap éreznünk és éreztetnünk kell egymással. Nemcsak szavainkban, hanem a tetteinkben is. Családok által jöttünk erre a világra. Ha nem lenne, nem lenne ez a közösség sem, melyet úgy hívunk, hogy Vértessomló. Sőt, egy nagyobb közösség sem létezne, amit úgy hívunk, hogy Magyarország. De a szeretet nem csak vér által érvényesül, hanem érzelmek és kölcsönös tisztelet által. Ezt kell megőrizni, továbbadni minden nap. Nem csak most, mert ez csak egy ünnepi alkalom – fogalmazott, és azt kívánta, hogy valamennyi jelenlévő ebben a szeretetteljes légkörben éljen családjával, unokájával, s ha az Isten megadja, akkor dédunokájával együtt.

Igó István polgármester az ünnepség múltját idézte fel, hiszen bár az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjának, a Vöröskereszt vértessomlói alapszervezete már a hatvanas években megteremtette a szép korúak októberi köszöntésének hagyományát. Azt is kiemelte, milyen szeretetteljes érzés, hogy évente generációkon átívelő műsorcsokrot nyújtanak át az ünnepelteknek, amiért hálás köszönet jár a szervezőknek, műsort adódnak, és a rendezvény támogatóinak. Igó István a falut érintő aktualitásokról is szólt, a folyamatban lévő fejlesztésekről, hiszen – mint mondta – az önkormányzat a maga részéről az ott élők életminőségét azzal támogathatja és támogatja, hogy megfelelő színvonalon működteti az intézményeit, segíti a civil szervezeteket, igyekszik a pályázati lehetőségeket maximálisan kimeríteni és takarékosan gazdálkodik.

A rendezvény részeként hagyományosan a jelenlévő legidősebb falubelieket külön is köszöntötte a polgármester és a titkár: a 94 esztendős Krüpl Györgynét, Teri nénit, valamint Pfiszterer Józsefet, aki 86 éves. Antal Imrénét is virágcsokorral köszöntötte Golda Zoltánné, hiszen ő épp a rendezvény napján, október 13-án ünnepelte 70. születésnapját.

Vértessomlón azt is szép hagyomány, hogy az ízletes vacsora előtt a hangulatos estét közös tánc nyitja meg. A nyitótánc természetesen idén sem maradt el, előbb a két legidősebb vendég perdült táncra, majd sorra érkeztek a gyerekek, unokák a nagyszülőkkel, fiatalok a szép korúval, gondolatban talán felidézve a műsorban is elhangzó verssorokat: csak folytasd minden dolgodat…Megérik majd munkád gyümölcse, kertedből kipusztul a gaz... Teremtő zápor hull a földre, jogod van fényre és örömre...

Köszönet az Idősek Napi rendezvényhez nyújtott támogatásért, hozzájárulásért a Kesztler Klíma Kft-nek, Koller Tibornak, a Kianek és Társa Bt-nek, Krüpl Attilának, Krüpl Györgynek, Richter Ferencnek, Encz Attilának, Hartdégen Józsefnek, a Krisztina Cukrászdának, a Császári Pékárú Sütő Kft-nek, a Geláto Kft-nek, Salamonné Marika környei virágboltosnak, a Batin Glóriának, Zink Károlynak és feleségének, Vilmának, Somlói Jánosné Cili néninek, Nagy Lászlóné Teri néninek és Berki Zsuzsának.

Kevesebb