Óraátállítás!

2018. október 24., szerda 20:16

Vasárnapra virradó éjjel (28-án) 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdődik a téli időszámítás, amely 2019. március 31-ig tart.

- Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember végén. Mint mondta, az a meggyőződése, hogy az Európai Unióban megszűnik a téli és a nyári időszámítás kettőssége. Hogy ez a nyári, vagy a téli legyen, azt a tagállamok maguk dönthetnék el.

Egyes szakértők szerint el kellene törölni az óraátállításokat, de nyári helyett a téli időszámítást kellene bevezetni egész évre. Ezen az állásponton van Szlovákia is, de ha az országok többsége a nyári időt javasolná, akkor valószínűleg ott is inkább azt vezetik be.

Ha Magyarország a nyári időszámítást választja az új rendszerben, akkor december végén és január elején nagyon későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a nap, mint délután 5 óra. Téli időszámítás alkalmazása esetén felkészülhetünk nyáron a hajnal 4 előtti napfelkeltékre -összegezte a portfolio.hu.

Az EU legújabb javaslata szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-án, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

Kevesebb