Közeleg az influenzaszezon

2018. október 28., vasárnap 20:34

Szerencsére még nincs járvány, de mint minden évben, az őszi, téli időszakban megemelkedik az influenzavírus által okozott fertőzések száma. Ez olyan népegészségügyi probléma, amely visszatérő, jól felismerhető és szerencsére fel tudunk rá készülni – hívta fel a figyelmet Kancz Csaba kormánymegbízott pénteki tájékoztatóján.

Az influenzaszerű megbetegedések, - mint légúti panaszok, hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, légszomj - többnyire decembertől jelentkeznek, de szövődményeinek kialakulása ellen legbiztosabb a megelőzés, a védőoltás időben történő beadása.

Október közepén megérkeztek Komárom-Esztergom megyébe az influenza elleni oltóanyagok, így annak beadása már kérhető a háziorvosoktól. Összesen harmincnyolcezer felnőtt és száznegyven gyermek oltására van lehetőség térítésmentesen azok körében, akik betegségük, vagy foglalkozásuk miatt a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ilyen például a krónikus légzőszervi, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a várandósok és a hatvan év felettiek, továbbá ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.

Az oltásra azért van szükség, hogy védjük saját és a körülöttünk élők egészségét. Mindezek mellett fontos a védekezés természetes formájára is figyelmet fordítani a higiénés szabályok betartásával, gyakori kézmosással, sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával. Járvány időszakában érdemes kerülni a tömeges rendezvényeket, és megbetegedés esetén a gyengélkedők forduljanak háziorvoshoz, és a lábadozás ideje alatt maradjanak otthon.

kormanyhivatal.hu

Kevesebb