Szent Mártonra emlékeztek

2018. november 10., szombat 08:34

Vértessomlón 1997. óta emlékeznek meg Szent Mártonról, akinek elsősorban Németországban, de szűkebb hazánkban a németajkú településeken is őrzik hagyományait.

Hajósné Takács Anikó intézményvezető köszöntötte péntek délután a tornaszobát zsúfolásig megtöltő szülőket, rokonokat, majd felidézte az ünnephez fűződő népi hiedelmeket, illetve Szent Márton legendáját.

Az óvoda nagycsoportosai adták elő a történet azon mozzanatát, amikor a még fiatal Márton katona köpönyege felét egy koldusnak adja, szép példát mutatva az önzetlen osztozkodás öröméből.

A mondókákkal, versekkel színesített műsort követően aztán előkerültek a libazsíros kenyerek és a forró teák, hogy mindezek elfogyasztása után útra keljenek a résztvevők. A gyermekek már napokkal ezelőtt elkezdték a készülődést az eseményre, és nagyon várták a pillanatot, amikor végre meggyújthatták az apró mécseseket a lámpásokban.

Hagyományosan a falun, majd a sétányon át vonultak a katolikus templomhoz, ahol közös énekszóval zárult a Márton napi családi program.

Kevesebb