Vértessomló szintet lépett

2018. november 23., péntek 13:03

Bár kissé szűkösen, de stílszerűen a Vértessomlói Német Nemzetiségi Általános Iskola hőszivattyú helyiségben vágta át csütörtökön a nemzeti színű szalagot Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Kancz Csaba kormánymegbízott, Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke, Takács Ádám a Tatabányai Tankerületi Központ jogi és köznevelési osztályvezetője, valamint Igó István, a falu polgármestere.

A község a TOP-3.2.1-15 pályázat keretében 90,6 milliós támogatást nyert el energetikai korszerűsítésre, a projektzáró eseményt a megyei vezetők mellett a korábbi polgármester, Hartdégen József, a kivitelezők, intézmények, civil szervezetek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

A vértessomlói önkormányzat kiemelkedő feladatának tekinti közösségi épületeinek korszerűsítését a fenntartási költségek csökkentése érdekében, ezért az elmúlt években több felújítási programban is szerepet kaptak ezek a létesítmények.

A középületeket korábban már hőszigetelték és kicserélték a nyílászárókat, ebből automatikusan adódott a következő feladat, hogy folytatni kell a korszerűsítést a megújuló energiát termelő és felhasználó berendezések üzembe helyezésével. A tervek megvalósítását végül a területi operatív program 100%-os támogatottsággal tette lehetővé, a község pedig saját költségvetéséből nagyjából 6 millió forintos további forrással biztosította a fejlesztés során a régi gázkazánok kondenzációsra történő cseréjét, amit kiegészítő javaslatként fogalmaztak meg a pályázat sikeressé nyilvánítását követően.

Négy intézményre összesen 234 napelem került, 148 az iskola tetőszerkezetére, 36 a Polgármesteri Hivatalra, 32 az óvodára, 18 a Nyugdíjas Székházra. Az intézményeket hőszivattyúkkal szerelték fel, amit a beépített napelemes rendszer táplál energiával. Épületenként egy, az iskolában 6 hőszivattyú található. A megtakarítás érdekében – az óvoda kivételével – valamennyi épületben szabályozó szelepekkel látták el a radiátorokat – ismertette a beruházás műszaki tartalmát Igó István polgármester, kiemelve az előző településvezető, Hartdégen József szerepét, hiszen a gépészeti megoldások az ő gondolataiban születtek meg, azokat fogadta el a képviselő-testület, s adott megbízást a terveztetésre. A polgármester örömét és köszönetét fejezte ki a megyei vezetők jelenlétéért, hiszen – ahogy fogalmazott – nekik köszönhető a pályázati lehetőség, s hogy a négy intézmény megújulhatott energetikailag.

A 90 millió nagyon komoly összeg, de sokféleképpen el lehet költeni. Itt Vértessomlón ez a négyes megvalósítás nagyon komoly szervezést, tervezést igényelt, de így vált tökéletessé, hiszen egy komplett intézményrendszer újulhatott meg – emelte ki Popovics György, hangsúlyozva, hogy véleménye szerint ezzel a beruházással Vértessomló szintet lépett. A megyei közgyűlés elnöke a beruházásban résztvevők komoly, kiváló minőségű munkájáról is elismerően szólt.

Kancz Csaba kormánymegbízott folytatva Popovics György gondolatát, hangsúlyozta, hogy a pályázat lehetőséget kínált, amivel Vértessomló nagyon jól élt, hiszen több megvalósítási helyszínben gondolkodtak, komplexen fogták meg a fejlesztést. Ahhoz is gratulált, hogy az árak emelkedése ellenére a költségvetési kereteken belül tudták tartani a munkákat, illetve saját költségvetéséből hozzájárult a falu.

A lehetetlent azonnal teljesítjük, a csodára kicsit várni kell – az ismert mondással kezdte gondolatait Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, felidézve a hét évvel ezelőtt történteket, amikor az előző polgármester azzal a késéssel fordult hozzá, hogy segítsen, mozgasson meg minden követ a tartaléklistára helyezett, az óvodára benyújtott pályázatuk kapcsán, hiszen a falunak nagyon-nagy szüksége van rá. Akkor ez lehetetlennek tűnt, s nem sokkal később az átadó ünnepségen azt mondtam: ha a falu ezzel a habitussal, ezzel az akarással és ezzel a hozzáadott értékkel dolgozik, és dolgozunk együtt, akkor itt minden évben lesz valami átadó. Azt gondolom, hogy ez megvalósult. De ehhez egyedül én kevés lennék. Kisebb-nagyobb felújítások, beruházások valósultak meg, minden évben legalább egy, de inkább több olyan rendezvény van, ahol gazdagodásról tudunk jelentést tenni a somlóiaknak, ami nagyon jó érzés – fogalmazott az országgyűlési képviselő, ő is azt emelve ki, hogy a somlóiak mindig arra törekednek, hogy a tervek továbbgondolhatók legyenek. Így – véleménye szerint – bátran kijelenthető, hogy a községbe érkező források megtöbbszöröződnek, különösen akkor, ha a beruházás településen betöltött értékét, szerepét tekintjük.

Kevesebb