Védekezzen az influenza ellen!

2019. január 18., péntek 07:44

Közeleg az influenzaszezon. A betegség megelőzésére alkalmazandó térítésmentes influenza oltóanyagok a felnőtt/gyerek háziorvosok részére biztosítva vannak.

Azon jogosultak, akik még nem vették igénybe a védőoltást, igényeljék azt a háziorvosukon keresztül. Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportok részesülnek térítésmentes influenza elleni védőoltásban: 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben, szenvedők, asztmás betegek; súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget); veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is); krónikus máj- és vesebetegek; anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes; várandós nők; azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik; ápolást, gondozást, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek; tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt); 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

Azoknak, akik nem részesülnek a térítésmentes védőoltásból, a folyamatos védettség fenntartása érdekében érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt, és kiváltható oltóanyagot. A védőoltás beadásának helyén fájdalom, bőrpír alakulhat ki, és egy két napig rossz közérzetet okozhat. Láz vagy egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás ritkán fordul elő, és jelentősége elenyésző az influenza szövődményeihez képest.

Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály

Kevesebb