Közmeghallgatás csekély érdeklődés mellett

2019. február 9., szombat 17:00

Vértessomló életében hagyomány, hogy a község első embere a költségvetés elfogadása előtt részletesen ad számot az előző év eredményeiről, fejlesztéseiről, programjairól, a kulturális, hagyományőrző tevékenységről, ünnepeikről, a tárgyesztendő terveiről.

Igó István tájékoztatóját február 8-án kis létszámban követték az érdeklődők, akik nem tudtak részt venni a közmeghallgatáson, azok a helyi televízió felvételét megtekintve tájékozódhatnak, bár a csatorna csupán egyetlen szolgáltató kínálatában szerepel. Ezt már a közmeghallgatás zárásaként jegyezte meg a polgármester, hiszen több olyan információ, kérés is elhangzott, amely igencsak érinti a helyieket.

Az elmúlt esztendő eredményei, a megvalósult és átütemezett célkitűzések ismertetésekor elhangzott, hogy a Rákóczi és Ady Endre utca járdafelújítása a tulajdonviszonyok rendezése miatt maradt el tavaly, de idén megvalósul. Egy igen jelentős, 90 millió forint értékű, négy létesítményt érintő energetikai beruházás zárult le novemberben TOP-os forrásból, a fejlesztés kapcsán a polgármester kiemelte, hogy a munkálatok elvégzésében vértessomlói szakemberek is közreműködtek.

Az óvodán már volt 24 db napelem, mely rendszer kizárólag az áramfogyasztást volt hivatott fedezni, viszont volt bizonyos mennyiségű túltermelése. A projekt kivitelezése során egy újabb 36 db-os rendszert telepítettek, mely a meglévő tartalékkal együtt az energetikus számításai szerint fedezni fogja az intézmény fűtéséhez telepített hőszivattyú igényeit. Az iskola 148 db napelemet, egy statikai tető megerősítést 6 db hőszivattyút, egy újonnan kialakított gépészeti helységet, 161 db vandálbiztos termosztátos radiátorszelepet és a bojlerek védelme érdekében vízlágyító berendezést kapott, a helyhatóság saját forrásból 2 db kondenzációs kazánt is vásárolt. A nyugdíjas házra 18 napelem került, hőszivattyút és kondenzációs kazánt építettek be, valamint a teljes fűtési rendszer rekonstrukciójáról is gondoskodtak. A Polgármesteri Hivatalon 32 napelemet helyeztek és hőszivattyús rendszert alakítottak ki – részletezte az igen jelentős beruházást Igó István, hozzátéve, hogy jelenleg az iskola kivételével (ott a tankerület a költségviselő) a három helyszín élesben üzemel a hőszivattyús rendszerrel és produkálja a negatív előjelű áramfogyasztást a vételezés miatt, viszont tavasztól a napsütéses órák növekedésével ledolgozza ezt a hátrányát az augusztusi árammérő leolvasásig, mivel az elszámolás éves viszonylatban realizálódik.

A Művelődési Házban 1,6 milliós pályázati támogatással valósult meg az a 6 milliós fejlesztés, amely a radiátorok cseréjét, kondenzációs kazán beépítését, a női vizesblokk teljes felújítását tartalmazta.

2018-ban a felújítási munkálatok érintették a temetőt, a Tájházat, Teleházat, az iskola mellett térköves járdát építettek, tujákat ültettek, és a járdaprogram során elkészült a Tulipán utcától a Szabadság tér végéig tartó szakasz. Az önkormányzat és önkéntes tűzoltóink régi álma valósult meg, hiszen az önkormányzat 4,7 millió Ft-ért egy 58 m2-es tároló helységet vásárolt.

Igó István felidézte a községben folyó pezsgő szabadidős, kulturális életet, amely mindig is jellemezte a települést. A programok közül kiemelkedik a nemzetiségi falunap Pünkösdkor, országos hírre tett szert a nyári búcsú, melyre hagyományosan több száz zarándok érkezik, s tavaly már 30. alkalommal rendezték meg a szüreti mulatságot, melyet az „Alapítók”, a „Nosztalgia Ifi Klub” tagjai és a Nosztalgia táncosok is közreműködtek.

A hulladékszállításban voltak apróbb fennakadások, a szelektív-gyűjtés viszont realizálódott, az ellenszolgáltatásként fizetendő díjban hatalmas káosz után, talán most már rend lesz – hangzott el a negatív előjelű információk között, melyek egyikével a polgármester üzent azoknak, akik műanyaggal tüzelnek, színes újsággal, vizes fával fűtenek: szorgalmasan ássák az emberiség, illetve saját sírjukat.

Az idei évre tervezett munkálatok egyike a Gábor Áron utca elején a mélyárok befedése többeket örömmel töltött el, s az a hír is, hogy elkészül a Rákóczi és Ady Endre utcában a járda. Egy másik jelentős fejlesztés lesz a Környe – Vértessomló közötti kerékpárút, ami kapcsán egy hozzászóló reményét fejezte ki, hogy megfelelő minőségű lesz. A polgármester úgy vélte, hogy mivel a műszaki ellenőr Várgesztesen él, bízhatnak a gyakori kontrollban.

Hartdégenné Rieder Éva nem csupán az eltelt esztendő, hanem a képviselők mögött álló egész ciklus eredményei kapcsán fejezte ki elismerését, s hogy érezhető, látható a falu fejlődése, szépülése. A temető viszont nem szép – folytatta, kifejtve, hogy a túlzásba vitt gyomirtózás helyenként még a sírköveken is nyomot hagy, s hogy a füvet sokan olyan mélységig kikapálják, hogy szinte kiárkolják a talajt. Igó István válaszában jelezte, egyetért a felvetéssel, s bízik benne, hogy a kritika akár a televízión, akár híradáson, akár a közmeghallgatáson jelenlévőkön keresztül eljut mindazokhoz, akik túlzásba esnek.

Kevesebb