Kell az állami horgászjegy

2019. február 12., kedd 05:13

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez.

Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező. Fontos változás, hogy éves területi engedéllyel a naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból évente összesen legfeljebb 100 darab fogható ki az adott vízterületből.

A Nébih korábbi tájékoztatásait megerősítve, ismételten felhívjuk a hazánkban horgászók figyelmét, hogy a horgászati tevékenység végzéséhez Magyarország minden halgazdálkodási vízterületén állami horgászjegyet szükséges váltaniuk. Ez alól – a különböző horgászfórumokon terjedő híresztelésekkel ellentétben – a magántulajdonban lévő, nem nyilvántartott vízterületek sem jelentenek kivételt.

Az állami horgászjegy megváltása a nem nyilvántartott vízterületen is kötelező, ezekre a vízterületekre azonban egyéb szabályok is vonatkoznak. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre nem adható ki területi jegy, továbbá azokba tilos halat telepíteni, illetve a nem nyilvántartott vízterületből kifogni és megtartani csak idegen honos halfajt lehet. Azt a személyt, aki nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületbe halat telepít, illetve ezeken a vizeken állami horgászjegy nélkül horgászatot engedélyez, a hatóság halgazdálkodási bírsággal sújtja, az engedély nélkül horgászó személy pedig halvédelmi bírságra és a horgászati tevékenységtől történő eltiltásra számíthat.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény végrehajtási rendeletébe (Vhr) új elemként került be, hogy egy horgásznak egy évben egy adott halgazdálkodási vízterületre csak egy darab érvényes, éves területi jegye lehet (27.§ (8) bek.). A Vhr. 9. mellékletében szerepel az az új rendelkezés, hogy "A naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból éves területi engedéllyel évente összesen legfeljebb 100 db fogható ki."

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a horgász az éves területi jegye birtokában egy adott vízterületen kifogta a 100 darabos „kvótát”, újabb éves jegyet ugyanoda már nem válthat. A korlátozás kizárólag az éves területi jegyekre vonatkozik, vagyis a horgász a kvóta túllépését követően is jogosult lehet napi vagy heti jegy váltására, amennyiben a halgazdálkodásra jogosult a helyi horgászrendjében erről másként nem rendelkezik.

Nébih

Kevesebb