Továbbra is mozgásban

2019. március 2., szombat 18:43

Hiába igyekszünk rövidre fogni, évről-évre hosszabb lesz. De hát rengeteg minden történik egyetlen év alatt – Schäffer László, a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke jegyezte meg mindezt a március 1-jei közgyűlésük előtt.

És valóban, a beszámolókat hallgatva ismét megállapítható, hogy a szervezet és tagjai nem tétlenkedéssel töltötték a 2018-as esztendőt. Az önkéntesek elsőként Vértessomló németországi testvértelepülése, Berne város tragikus hirtelenséggel elhunyt tűzoltóparancsnoka, Herbert Meyer emléke előtt hajtottak fejet, őt az elmúlt hétvégén kísérték utolsó útjára, melyen egy kisebb vértessomlói delegáció is elkísérte.

Hartdégen Tibor parancsnok beszámolójából kiderült, hogy a tavalyi év a képzés jegyében indult, a szomszéd településekről is csatlakozókkal együtt összesen huszonöten végezték el sikerrel a 40 órás tanfolyamot, az újonnan vizsgázott önkéntesek februárban egy kéménytűznél máris a gyakorlatban kamatoztathatták a megszerzett tudásukat. Több tag versenybírói képzésen is részt vett, ők a helyi, országos megmérettetések mellett nemzetközi versenyeken is közreműködhetnek bíróként.

Az év során volt műszaki mentésük, vízszivattyúzásuk garázsból, bővítették és korszerűsítették az egyesület felszerelését, a gépjárműfecskendőt, használatba vettek egy, az önkormányzat által megvásárolt garázst.

A gyakorlott munkavégzést, képzést segítik a különböző versenyekre való felkészülések is, a csapatok száma tavaly bővült egy ifjúsági leány formációval. Az eredményeik közül kiemelkedett a férfiak jennersdorfi, CTIF versenyen elért bronz minősítése, és az országos megmérettetés, ahol az ifi fiúk és lányok is harmadik helyezést értek el, a megújult férfiegyüttes kategóriájában a legjobb lett, összesítettben a második, és a női csapat ismét kitett magáért, hiszen az abszolút I. helyezéssel tért haza.

Tűzőrség biztosítása, habparti tartása, részvétel a falu közösségi rendezvényeinek, eseményeinek előkészítésében, lebonyolításában és az azt követő teendőkben – ezek a feladatok is bőven adtak tennivalót az elmúlt évben az egyesületnek, s mint elhangzott, minden vállalásukat sikerrel teljesítették, amiért jár a tagság számára a köszönet és elismerés.

Március 23-án lesz a VII. Kapocs-Kupa országos tűzoltó verseny, április 13-án vértessomlói állomással a III. Szent Flórián Futam, két héttel később az ausztriai Kapocs-Kupa, májusban az Országos Tűzoltó Találkozó, júliusban pedig az Alsó-Ausztriai Önkéntes Tűzoltó Szövetség tartományi versenye CTIF ifjúsági kategóriában, melyen a magyar színeket Vértessomló képviselheti majd – ez már Schäffer Lászlótól hangzott el, tehát az idei év is pezsgőnek ígérkezik.

Az egyesületi elnök azt is elmondta, hogy a hidrometeorológiai jelzések szerint minden idők egyik legnagyobb hóban tárolt vízkészlete halmozódott fel az Alpok és a Kárpátok hegyeiben, ezért a tavaszi hóolvadás ütemétől függően hazánk szinte valamennyi nagyobb vízfolyásán jelentős vízszintemelkedésre kell felkészülni. Mint mondta, a lehetséges árvízi védekezés miatt az egyesületnek első körben ellenőriznie kell a tagok védőruháit, a védekezési eszközöket, szivattyúkat és a technikai felszereléseket.

A közgyűlés részeként tíz éves tagsága elismeréseként Szolgálati Emlékérmet vehetett át Králl Enikő, Pfiszterer Pál és Schäffer Péter.

Kevesebb