Borban az igazság

2016. október 1., szombat 19:00

Ragyogó napsütésben indult útjára a szüreti felvonulás szombaton Vértessomló utcáin, az október eleji, szokatlan meleg egy idő után meg is izzasztotta a fellépőket, s vendégeket egyaránt, bár lehet, hogy ebben a lerótt menettáv mellett pár pohárka ízletes borocska is szerepet játszott.

Aki teheti, minket kövessen… Meglessük a lányok kivillanó combját, de csak azért, hogy lássuk, a polkát hogy ropják. – így invitált a kisbíró, s a meghívást rengetegen elfogadták, köztük Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere is.

A Margó Panziótól délután három órakor indult el a műsort adók több mint százfős menete, a rájuk várakozók a Polgármesteri Hivatalnál a Vértessomlói Zeneiskola muzsikusainak vérpezsdítő térzenéjére alapozták meg a hangulatot, majd megérkeztek a népviseletbe öltözött kisebb, nagyobb főszereplők: ki hintón, ki traktoron, ki egymásba karolva, sétálva.

A felvonulást és mulatságot hagyományosan vendég fellépők is színesítették, így a helyi dalkör, az apróbb és nagyobb táncosok produkciói mellett dalra fakadt a Kecskédi Dalkör, ropta a Pusztavámi Tánccsoport, s húzta a talpalávalót a Die Lausbuben.

A táncosok fáradhatatlannak tűntek, de a kínálók is rendületlenül töltötték a boros kocsiról kancsóikat, hiszen – ahogy a kocsin a felirat is hirdette – borban az igazság.

A szervezők és a műsort adó csoportok mellett a helyiek is kitettek magukért. Nemcsak a négy megállóhelyen, több ház előtt is vidám, szüreti összeállítás fogadta a látogatót, s még az átutazók sem restelltek időzni pár percet, hogy megörökítsék a hangulatos szüreti kellékeket, s hogy szelfiket készítsenek. A táncos megálló- és kínáló helyeken ezúttal is finomabbnál-finomabb falatok, sós és édes sütemények, üdítők, borok várták a vendégeket, hiszen a vértessomlói szüreti mulatságról senki sem távozhat korgó gyomorral, netán szomját oltatlanul.

Kevesebb