Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

Elhunyt bányásztársaikra emlékeztek

2019. december 8., vasárnap 11:26

Huszonkettedik alkalommal emlékeztek szombaton elhunyt bányásztársaikra, s Szent Borbálára, a bányászok védőszentjére Vértessomlón, ahol hagyományosan szentmisével kezdődött a templomban az önkormányzat és a helyi bányászok által szervezett megemlékezés, majd fél hatkor megkondult a temető harangja.

A bányász emlékhelynél Igó István polgármester többek között arról szólt, hogy Vértessomló nemcsak bölcsője, hanem folyamatosan helyszíne is volt a magyar szénbányászatnak. Az itt élők igazán tudják, mit jelent a bányászat és a vele élő félelem, a bányászkultúra, és az ahhoz való kötődés.

- A hagyományok őrzése, az emlékek felidézése, a mai fiatalokkal való megismertetése minden generációnak kötelessége – fogalmazott a község első embere, aki felidézte az elmúlt évszázadok bányászati eseményeit 1993-ig, amikor végleg megszűnt a termelés a környék bányáiban.

A múltidéző, a hősi halált halt bányászok emléke előtt tisztelgő gondolatokat követően Rising Károlyné Várgesztes és Igó István Vértessomló polgármestere koszorúzta meg települése nevében az emlékhelyet, majd a helyi, gesztesi, tatabányai, oroszlányi, valamint a mór-pusztavámi nyugdíjas szakszervezetek nevében is felkerültek a koszorúk az emlékfalra.

A megemlékezés a német nemzetiségi dalárda és a jelenlévők közös előadásával, a Bányász Himnusz eléneklésével zárult a temetőben, a program pedig a művelődési házban folytatódott.

Itt Imeli János, a Somló-gesztesi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke köszöntötte az emlékező közösséget, az esemény pedig a Tatabányai Bányász Dalkör műsorával érté véget szombaton.

május

1 Majális

  • Időpont: szerda 16:00
  • Helyszín: Nyugdíjas Ház

11 Nemzetiségi Falunap

  • Időpont: szombat 0:00
  • Helyszín: Sportpálya, Sportcsarnok

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:43

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Lomtalanítás Vértessomlón

2024. február 28., szerda 11:33

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március 25-én végez lomtalanítást Vértessomlón az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek részére.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek