Hagyományőrző disznóvágás tizenhatodszor

2025. March 3., Monday 07:21

Gyertek, nektek szól a taps! – invitálta az üstök, a kolbászsütő serpenyők mellől a szorgoskodókat március 1-jén kora délután a Vértessomlói Nyugdíjas Székház udvarán Imeli János, a szervezet elnöke, mire az egyik hölgy mosolyogva így válaszolt: ha megyünk, nem készül el az étel, és nem fognak tapsolni.

A 2007-ben útjára indított, ám a pandémia miatt pár évig szünetelő, immáron 16-dik somlói hagyományőrző disznóvágás munkálatai már előző nap délután elkezdődtek: a 160 kilós hízó feldolgozását Krüpl Kálmán böllér irányította, az ízek ínyenc főnöke Krüpl Attila volt.

A jószágot pénteken sváb hagyományok szerint előbb forrázták, majd perzselték, vakarták, húzták rémfára és hasították ketté. A férfiak a bontást és a húsok előkészítését végezték, míg az asszonyok a fűszereket, zöldségeket és egyéb hozzávalókat, gombócokat intézték, illetve resztelt májat és hagymás vért sütöttek, amit nagyjából este 6 óra körül tálaltak vacsorára a munka átmeneti végeztével, hiszen 12 óra múlva már ismét a székház udvarán dolgoztak.

Mint Krüpl Kálmán elmondta, azért is két napos a program, mert hagyományos sváb hurkát készítenek, ami nagyjából két órával növeli a munkálatok idejét, hiszen a kifőtt hasaaljának, tokának a zsíros részét még kisütik, majd a kinyomott töpörtyűt darálják vissza a hurkába, amit rizs helyett burissal készítenek.

Szombat délutánra nagyjából 300 krumpli- és zsemlegombóc, egy üstnyi orjaleves, egy üstnyi toroskáposzta oldalassal, 30 liternyi töltött káposzta (szintén oldalassal), 20 kilónyi kolbász és ugyanennyi hurka várta a vendégeket, mindamellett, hogy már a nőnapi összejövetelre is elkészítették a kolbászhússal töltött karajt és disznósajtot.

Miről szól ez az egész, és mi kellett hozzá? Kellett az aktíva, a szorgos kezek. Nagy szükségünk volt Krüpl Kálmánra, aki a bölléri teendőket látta el, Krüpl Attilára, aki a séf volt, és természetesen szükség volt a támogatókra, mecénásokra – szóljon nekik taps! Ismét olyan közösségi szellemet produkáltunk, amiben öröm dolgozni, öröm együtt lenni – köszöntötte a toros kora délutáni ebédre érkezett oroszlányi, móri, pusztavámi, várgesztesi, helyi vendégeket – köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Torma Lajost, az Oroszlányi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnökét, Neukum Krisztián polgármestert és Wágner Csaba képviselőt – Imeli János, aki a megjelentek számára is köszönetét fejezte ki. Ahogy mondta, így valóban öröm együtt lenni, hiszen megtelt a nyugdíjas székház.

A szívemnek mindig nagyon kedves, amikor látom ezt a csapatot együtt nevetni, mulatni, látszik, hogy ez egy régi barátság. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő években ezt a kötődést még tovább tudjuk erősíteni. Köszönöm a kitartást és erőt mindazoknak, akik mindent megtesznek a klubért! Én is nagyon szeretném, hogy legyen jövője, és legyen kapcsolódása a falu többi rétegéhez is korban: nyissunk egymás felé, és olyan programokat is szervezzünk, ahol a gyermekek és a nyugdíjasok is együtt vannak – hangzott el az ízletes orjaleves megérkezése előtt Neukum Krisztián polgármestertől, aki a kisfiával ült a fehér asztal mellé.

Kevesebb