Vértessomló

Civil szervezetek, egyházak

Vértessomlói Német Nemzetiségi Dalkör

Elérhetőségek
Hartdégen Józsefné
elnök
+36 (70) 232-8637
E-mail elérhetőség hartdegenelvira@gmail.com
Bemutatkozás

Dalkörünk 1987-ben alakult azzal a céllal, hogy a faluban még fellelhető, s az idősebbektől családi ünnepeken s hagyományos közösségi munkák alkalmával – mint kukoricafosztás, disznótor, tollfosztás – még hallható német népdalokat megőrizzük.

Az elmúlt 32 év alatt nem csak összegyűjtöttük, de nagyrészt meg is tanultuk ezt a gazdag kulturkincset. Sok dalos társunk nem csak megérti, de még beszéli is a helyi dialektust. A Dalkör létszáma jelenleg 19 fő, egy részük a kezdetektől együtténekel. Nagy öröm számunkra, hogy a lemorzsolódottak helyére folyamatosan csatlakoztak fiatalabbak – többen korábban a tánccsoportunk tagjai voltak.

Az eltelt évek során igazi közösséggé formálódtunk, s a hagyományápoláson túl legfontosabb számunkra az együtténeklés öröme.

Csoportunk a helyi civil közösségekkel együtt rendszeres szereplője a község rendezvényeinek. Jó kapcsolatot ápolunk a környező települések dalköreivel s távolabbi csoportokkal. 2012 óta szervezünk bensőséges Adventi dalos találkozót, hagyományosan 2-3 vendégcsoport részvételével a Betlehemi házikónál.

Korábban Kővári Antal, az utóbbi 6 évben pedig Hartdégen Attila kísér minket harmonikán.

Német Nemzetiségi Tánccsoport Vértessomló

Elérhetőségek
Somlóiné Máhr Zsuzsanna
elnök
+36 (20) 377-9652
E-mail elérhetőség vsomloitanccsoport@gmail.com
Somlói György +36 (20) 360-9933
Kaszap Nagy Rita +36 (30) 288-1528
Bemutatkozás

1990-ben egy gyermek és egy ifjúsági csoporttal néhány lelkes szülő, a hagyományok megőrzése és ápolása érdekében megalapította a Tánccsoportot. A legfőbb cél a helyi népviselet megőrzése és az elődök táncainak, zenéinek felkutatása nagy volt. A csoport büszke arra, hogy a népviseletük nagy része ma is a faluban élő idős emberek felajánlásából, a tagok által összegyűjtött eredeti ruhákból áll.

Az akkori ifjúsági csoportból erős identitástudattal rendelkező felnőtt csoport alakult, akik szívesen viszik tovább, tartják fenn közösségünk szokásait, hagyományait. Jelenleg a próbák három korosztályban, gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályban működnek. Szívesen vállalnak fellépéseket a faluban, az országhatárokon kívül és belül egyaránt. A 2014-es tanévtől az óvodás gyermekek is ismerkednek zenéinkkel, lépéseinkkel. Az ő foglalkozásaiknak heti egy alkalommal az óvoda tornaterme ad otthont Somlói-Nagy Renáta irányításával. A 2016-os tanévtől már délutáni szakkör formájában az iskolában folynak a gyermek csoport próbái. Velük Kaszap-Nagy Rita foglalkozik.

Az ifjúsági csoport a jelenlegi felállásban 2007 óta dolgozik együtt. 2016-ban két minősítőn vettek részt. Oroszlányon, a tánc világnapja alkalmából megrendezésre kerülő találkozón kiváló, a Vértes Agorájában rendezett Forgórózsa fesztiválon pedig arany minősítést kaptak. A csoport művészeti vezetője Kaszap-Nagy Rita.

A felnőtt csoport létszáma folyamatosan változik. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az ifjúsági csoportot „kinövő” fiatalokat felzárkóztassuk, táncainkat betanítsuk nekik. A próbák vidám hangulatban telnek péntek esténként, melynek a helyi Művelődési Ház ad otthont. A csoport művészeti vezetője Somlói György.

Mindhárom korosztály aktívan részt vesz a falu életében. Segítik az önkormányzat által megrendezésre kerülő rendezvények - falunap, búcsú, szüreti felvonulás stb. - lebonyolítását. Több tagunk szerepet vállal a helyi önkéntes tűzoltó egyesület munkájában, a sportegyesület, valamint a „színjátszók” önkéntes tevékenységében. Karácsonykor a hagyományőrző betlehemes játékok szereplőit, a „Christkindl”-t is csoportunk tagjai alkotják.

Vértessomlói Alapfokú Művészeti Iskola és Várgesztesi Tagozata

Cím
2823, Vértessomló, Sport tér 8.
Elérhetőségek
Telefon +36 (34) 323-794
E-mail elérhetőség dallamamitb@gmail.hu
Internet www.dallamalapitvany.hu
Bemutatkozás

Vértessomlói Alapfokú Művészeti Iskola és Várgesztesi Tagozata 1995-ben alapított intézmény, mely 9 évig magánszemély fenntartása alatt működött, majd 2004-től a Dallam Alapítvány, mint fenntartó működteti .

Az akkori igényeknek megfelelően zongora, harmonika, rézfúvó, fafúvó tanszakokon kezdtük meg az oktatást, mivel ezeknek a hangszereknek az ismerete és kezelése is hagyomány volt a falvakban.

A későbbiekben igény merült fel más tanszakok indítására is, bővítettük az oktatás szintetizátor és ütő hangszerek tanításával.

Szorosan közreműködünk Vértessomló és Várgesztes kulturális életében, rendezvényeik gyakori részvevői vagyunk növendékeinkkel, tanárainkkal, mint például falunap, advent, karácsony és egyéb rendezvényeken.

Igyekszünk minden növendékünket a zene szeretetére nevelni, a szakirányú tovább tanulást a jövőben is biztosítani.

Öröm számunkra , hogy felismerték a szülők, a gyerekek, a környezetük, hogy tartalmas elfoglaltság mindenki számára a zene, hiszen családok hétköznapjaiba szorosan beépül a gyakorlások és a hangversenyek látogatásakor is.

Vértessomló Közművelődéséért Egyesület

Elérhetőségek
Krüpl Etelka
elnök
+36 (34) 493-120
E-mail elérhetőség krupletel@gmail.com
Bemutatkozás

Egyesületünk, megalakulása óta, 2002 működteti a teleházat, és 2014-ig felnőtt oktatót működtetett. Ezt sajnos érdeklődés hiányában megszüntettük. 2011 óta a Vértessomlói Falu Tv mint hivatalos médiaszolgáltató működik egyesületünk keretein belül. Folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a település aktuális híreiről képújság formájában. Kéthetente helyi adás keretében, 2 órás saját készítésű műsort sugároz, mely a település hagyományőrző kulturális, iskolai óvodai és civil szervezetek rendezvényeit, az önkormányzat eseményeit mutatja be. 2012. június 1-én került átadásra a tájház melyet szintén egyesületünk működtet. Szívesen látogatja azt valamennyi korosztály. Minden tanévben meglátogatják az óvodások és a helyi általános iskola diákjai. Ők már sajnos nem sok mindent tudnak őseink életéről, szokásairól, így nagy érdeklődéssel hallgatják a tárlatvezetést, ismerkednek a régi használati tárgyakkal. A tájház a hét minden napján látogatható előzetes egyeztetés szerint. A hagyományőrzést már évtizedek óta fontosnak tartjuk településünkön. A nemzetiségi rendezvények szervezésében sok feladatot vállalunk el.

Az egyesület 2007. óta tagja a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösségnek. Rendszeresen részt veszünk a pályázattal kapcsolatos tájékoztató fórumokon, és már több sikeres Leader pályázatot valósítottunk meg.

Pályázatok

Sikeresen pályázott a Vértessomló Közművelődéséért Egyesület a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség -VP6-19.2.1-94-4-17 – Hagyományőrző, kulturális, civil és sportélet támogatása című felhívására

Vértessomlói Községi Spotkör

Cím
2823, Vértessomló, Sport tér 8.
Elérhetőségek
Richter Tamás
elnök
+36 (30) 486-0691
E-mail elérhetőség info@vertessomloksk.hu
E-mail elérhetőség www.vertessomloksk.hu
Bemutatkozás

A Vértessomlói Községi Spotkört Rieder Antal iskolaigazgató alapította 1946-ban, hogy a falu ifjúságának és felnőtteinek sportolási lehetőséget biztosítson. A sportkör a kék-fehér színt választotta, elnökéül pedig Rieder Antalt.

Egyesületünknek jelenleg két működő szakosztálya van a labdarúgás és a lövészet.

Labdarúgás
Az elődeink által megkezdett utat kívánjuk a jövőben is folytatni. Célunk továbbra is a helyi gyermekek bevonása a rendszeres sportolás örömébe, megteremteni a rendszeres edzések infrastrukturális feltételeit, biztosítani a megfelelő edzői, szakmai stábot. A 2010-ben megkezdett tudatos utánpótlás toborzásnak köszönhetően mára 10 korosztállyal U7, U9, U11, U13, U14, U16, U18 Női, U19, Felnőtt, Öregfiúk működik szakosztályunk. Felnőtt csapatunk a 2015/2016 szezontól a KEMLSZ I. osztályban szerepel.

Lövészet
1996 óta működik Ádám László szakosztályvezető segítségével. Lövészklubunk sportolói a Magyar Sportlövők Szövetsége tagjaiként jól kialakított, szabadtéri lőtéren kispuska, pisztoly (nagy kaliber) és légpisztoly ágakban csiszolhatják lő tudásukat, sőt koronglövészetre is lehetőség van. A szakosztály több megyei, régiós és országos eredménnyel is dicsekedhet, tagjai diákolimpián is jól szerepeltek, szerepelnek.

Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Elérhetőségek
E-mail elérhetőség vertessomlo.ote@freemail.hu
Schäffer László
elnök
Hartdégen Tibor
parancsnok
Az egyesület története

A kutatások szerint, az 1914-ben megjelent Tűzoltók Évkönyve 1913-as alakulási évszámmal említi a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. A feljegyzések szerint az önkéntes tűzoltók részt vettek képzéseken, minden rendezvényen ügyeletet tartottak. Lehetőség szerint bővítették eszközállományukat. Részt vettek a falu életében, bált szerveztek, színdarabokat tanultak és mutattak be. Mindig lelkiismeretesen készültek a versenyekre, sokszor öregbítették a település hírnevét. A nyilvántartás szerint 1950-ben az egyesület létszáma 22 fő volt. Ekkor egy kocsifecskendővel és 60 méter tömlővel rendelkeztek. 2013-ban ünnepelték meg az egyesület fennállásának 100. évfordulóját, amely alkalomra a Belügyminisztérium csapatzászlót adományozott, elismerve az egyesület tevékenységét. Az Egyesület jelenleg 57 főből áll (34 férfi,10 nő és 13 ifjúsági).

Az első tűzoltószertár avatási ünnepségére 1960. szeptember 18-án került sor. Az évek során a szertár állapota már nem volt megfelelő, lebontásra ítélték. 1978-ban a községháza udvarában avathatták fel az új épületet. 1983-ban érkezett meg az első ZUK jármű és ’88-ban gyakorló pályát alakítottak ki a falu határában. A jelenlegi tűzoltószertár bővítése 2005-ben kezdődött. 2007-ben az egyesület birtokba vehette a pályázati forrásokból és önkormányzati támogatásból felújított tűzoltó szertárat. Több éves áldozatos munkával és eredményes pályázat segítségével sikerült a szertárat a mai kor elvárásai szerint felújítani, modernizálni. A beruházás ünnepélyes átadására VW tűzoltóautót kaptak a németországi Berne település tűzoltóitól, akikkel már hosszú évek óta testvérkapcsolatban állnak. 2016-ban francia bajtársaiktól kapott 3000 literes, beépített víztartállyal rendelkező Renault S170S típusú gépjárműfecskendővel gyarapodott az egyesület jármű és eszköz állománya. Technikai felszerelésük és egyéni védőruházatuk a pályázatoknak köszönhetően lassan kezd felzárkózni az előírtakhoz.

A felnőtt női és férfi csapat kitartó munkájának és versenyeredményeinek köszönhetően 2013-ban, Franciaországban megrendezett Tűzoltó Olimpián szerepelhetett Magyarországot képviselve, ahonnan a hölgyek ezüst-, a férfiak arany minősítéssel és országos csúccsal térhettek haza. Eddig az időpontig ilyen kiemelkedő eredményt magyar csapat még nem ért el ebben a kategóriában.

A Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesülete két csapattal képviselheti Magyarországot az ausztriai Villach-ban megrendezésre kerülő Tűzoltó Olimpián 2017-ben.

Az Egyesület tagja a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetségnek.

2011-ben Együttműködési Megállapodást kötött az Egyesület a Tatabányai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósággal, amely 2016-ban magasabb szintre emelkedett az I.sz.EMÜ keretében.

Pályázatok

Sikeresen pályázott a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület a „Magyar Falu Program” forrására az FCA-KP-1-2020/3-000302-es azonosító számú pályázatával

Vértessomlói Polgárőr Egyesület

Cím
Székhely 2823, Vértessomló,
Rákóczi Ferenc utca 63.
Iroda 2823, Vértessomló,
Kultúr köz 1.
Posta 2823, Vértessomló,
Ady Endre utca 63.
Elérhetőségek
Oleárnik Roland
elnök
+36 (70) 315-3099
Baranyai Csaba
elnökhelyettes
+36 (70) 287-2171
Linczmayer István
elnökségi tag
+36 (30) 621-1322
E-mail elérhetőség vertessomloipolgarorseg@gmail.com
Internet vertessomloipolgarorseg.megnezem.hu
Pénzügyi adatok
Adószám 18608861-1-11
Bankszámlaszám 63300013-11016504
Bemutatkozás

A Vértessomlói Polgárőr Egyesület 1995 –ben alakult. Célja Vértessomló község közbiztonságának javítása, és fenntartása.

2011 – ben az „ÉV POLGÁRŐREGYESÜLETE „ díjat kaptuk.

Pályázatok

Sikeresen pályázott a Vértessomlói Polgárőr Egyesület Khs. a „Magyar Falu Program” forrására

Vértessomló Római Katolikus Plébánia

Elérhetőségek

+36 (34) 493-120
E-mail elérhetőség vertessomlo.plebania@gmail.com
Hartdégen Márton
világi elnök
+36 (70) 623-2725
Pfiszterer Mátyás
sekrestyés
+36 (34) 493-180
Kaszap Nagy Rita
templomanya
+36 (30) 288-1528
Ügyfélfogadás
Helye Vértessomlói Kultúrház
Ideje 2017. májusáig minden hétfő 16:00-tól 18:00-ig,
majd azt követően minden hónap első hétfőjén 16:00-tól 18:00-ig.
Bemutatkozás

A Vértessomló Római Katolikus Plébánia a II. Vértesi kerülethez tartozik, azon belül a III. Lelkipásztori körzethez. Jelenlegi plébános Visnyei László, világi lelkipásztori munkatárs dr. Kis József, katekéta Steiner Tímea és egyházközségi karitászvezető dr. Árendás József. Világi elnök Hartdégen Márton, templomanya Kaszap Nagy Rita és sekrestyés Pfiszterer Mátyás. A plébánián az anyakönyveket és a Historia Domus1-t 1787-től vezetik. A győri egyházmegyétől 1993-ban került a székesfehérvári egyházmegyéhez. Azóta a plébánosok: Resch Ottó majd 1999-től Bedy Sándor 2018-ig. A szokásos miserend szombati előesti 16:00-kor és vasárnap 09:45-kor.

Vértessomlón található az 1836-ban épült, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású kápolna és az 1735 óta folyamatosan bővülő Sarlós Boldogasszony Kegytemplom. A Kegytemplomban található a bécsi kapucinusok templomában lévő, Kisdedét tejével tápláló Szűzanya kegyképének másolata, a szomorúak égi vígasztalója. A Kegytemplom mögött Kálvária helyezkedik el, és a Kegytemplom udvarán halad át a Csíksomlyót Máriacellel összekötő Mária-út is. A kegyhelyre rengeteg zarándok érkezik, kiemelendő az 1Úton zarándoklat minden év augusztusában.

A nyári nagybúcsú július 2-át követő első vasárnap, Sarlós Boldogasszony ünnepe, míg az őszi búcsú Szent Márton ünnepe – november 11-t követő első vasárnap.

Vértessomló Vöröskereszt

Elérhetőségek
Golda Zoltánné +36 (20) 473-1004
Bemutatkozás

A Magyar Vöröskereszt 1881 óta fáradozik a rászorulók segítésén, Vértessomlón a helyi Vöröskereszt is több évtizedes múltra tekint vissza. Alapelveinken túl a múltunk is arra kötelez mindannyiunkat, hogy ezt az örökséget megőrizve a mai kor elvárásainak megfelelően végezzük munkánkat, élén a jelenlegi elnökkel: Dr. Hidas János Úrral, titkárával: Golda Zoltánnéval és valamennyi tagságával, támogatóival.

A Vöröskereszt szervezete kiváló kapcsolatban áll a helyi Önkormányzattal, karöltve a helyi Kuratórium Bizottsággal, melyek jelentős anyagi támogatást nyújtanak az Egyesületnek.

Tagságunk kb. 40-50 főből áll, fiatalokból, idősebbekből egyaránt.

Vértessomló Vöröskereszt Alapszervezetének fő célja továbbra is a létszám növelése, kérnénk, hogy minél többen vállaljanak tagságot, önkéntes munkát, mert csak közös segítéssel és tenni akarással tudjuk megkönnyíteni a rászorulók életét.

Az eddig elért eredmények és sikerek azt bizonyítják, hogy az összefogás ereje Vértessomlón páratlan és bízunk benne, hogy ez még sokáig így marad.

Fő tevékenységeink

Véradás szervezése évi 3 alkalommal.
Feladataink között kiemelt fontossággal bír a véradások szervezése, amely az egész társadalom számára fontos, a betegeknek sok esetben az életet jelenti.

Ruhagyűjtés és más egyéb hasznos dolgok gyűjtése szintén évi 3 alkalommal történik.
A mindennapi életben adódó nehézségeik és problémáik megoldásában próbáljuk segíteni a rászorulókat.

Időseknapi rendezvény szervezése, lebonyolítása. (70 év fölötti létszám kb. 220-240 fő)
Iskolások, versmondók, táncosok és az énekkar közreműködésével színesítjük a kulturális műsort az idősek számára, melyből a vacsora és a sütemény sem marad el. A rendezvény színvonalát a helyi és környékbeli vállalkozók, lakosok támogatása biztosítja.

A falu rendezvényein való részvétel
pl. Falunap, Búcsú, Szüret, Tűzoltó nap, Sportnap rendezvényein való részvételünkkel nyújtunk támogatást a rendezvény sikeres lebonyolításában.

Év végén az Adventi megemlékezésen való szerep vállalás
pl. forraltbor, puncs és pogácsa osztása

February

2 A világ a fotográfus szemével

  • Időpont: Thursday 17:00
  • Helyszín: Vértesomlói Művelődési Ház

Szűrővizsgálattal az egészségért

2023. January 5., Thursday 06:15

Azok a Vértessomlón lakó 45-65 év közötti hölgyek, akik az elmúlt két esztendőben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, 2023. január hónapban névre szóló meghívót kapnak mammográfiás szűrővizsgálatra.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek