Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

Vér és szerelem

2019. október 23., szerda 18:43

Jövőre lesz 15 esztendeje, hogy valamennyi vértessomlói nemzeti ünnepen helyi fiatalok, felnőttek lépnek színre a Berky Béláné által összeállított dramaturgia alapján készített darabokkal.

A színjátszóktól az évek során már többen elköszöntek, de rendre érkeznek a fiatalok, akik viszik tovább a stafétát, a keddi, az 1956-os hősök előtt tisztelgő műsorukban pedig második alkalommal tértek vissza felnőtté érett férfiak, édesapák, akik a gyerekekkel együtt méltán érdemelték ki ismét a közönség kicsorduló könnyeit, álló vastapsát.

Legyen iránytű, vagy akár imádság a ma élő ember számára az 56-os forradalom szellemisége: bízz magadban, legyen bátorságod legyőzni a félelmet, hogy emelt fővel és egyenes gerinccel tudj emberhez méltón élni. Mert ez minden embernek kijár! – hangzott el az ünnepi műsor előtt a Művelődési Házban Berky Zsuzsától, aki kiemelte: nagy felelősség hárul ránk, mindnyájunkra, megőrizni és továbbadni 1956 emlékét, józansággal és higgadtsággal óvni a mát, hogy soha ne ismétlődjön meg ’56 Magyarországon. Soha ne forduljon elő, hogy a barikád mindkét oldalán magyar ember harcol egymás ellen.

Ez, a magyarok egymás ellen fordulása elevenedett meg a színjátszók „Vér és szerelem” című műsorában, amely egy határ menti településen történtekkel mutatta be a rettegett 50-es évek terrorját: a rendszeres összetűzéseket a helyi ávósok, és a fiatal kitelepítettek között, a helyi pap vívódásait, aki hitét követve próbálja elejét venni a konfliktusoknak, de hiába. Hite sem tudja megszüntetni a terrort és a félelmet. A traumát a forradalom leverése után képtelen feldolgozni, lelkiismeretével vívódva, valódi felelősségével szembenézve meséli el a két fiatal történetét: a helyi ávós parancsnok lánya és az ellentétes oldalon álló „suhanc” között kibontakozó szerelmet, s a napot, amikor ártatlanul mindketten áldozatául esnek az eseményeknek…

Az előadás képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

április

23 Ruhagyűjtés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház

24 Ruhagyűjtés

  • Időpont: szerda 9:00
  • Helyszín: Vértesomló, Művelődési Ház
május

1 Majális

  • Időpont: szerda 16:00
  • Helyszín: Nyugdíjas Ház

11 Nemzetiségi Falunap

  • Időpont: szombat 0:00
  • Helyszín: Sportpálya, Sportcsarnok

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:43

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Lomtalanítás Vértessomlón

2024. február 28., szerda 11:33

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március 25-én végez lomtalanítást Vértessomlón az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek részére.

Bővebben

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek