Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

Állatok világnapja - október 4.

2022. október 4., kedd 13:40

Az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére 2021. október 4-én, az Állatok Világnapján - alapító szervezetként – az Országos Rendőr-főkapitányság is aláírta azt az etikai szándéknyilatkozatot, amelyben a rendőrség vállalja, hogy a felelős állattartás és az állatbántalmazás elleni fellépés szükségességét képviseli tevékenysége során. Ennek eredménye, hogy 2022-ben a rendőrségi bűnmegelőzési feladatok között kiemelt feladattá vált az állatvédelem.

Az állatok a mindennapjaink részei, akár házi, akár vadon élő állatokról beszélünk. Az 1998. évi XXVII. törvényt, vagyis Magyarország állatvédelmi törvényét az Országgyűlés annak tudatában alkotta, hogy az állatok szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.

1931-ben egy Olaszországban rendezett környezetvédelmi konferencián született meg a gondolat, hogy érdemes lenne egy olyan napot tartani, amikor az állatokat ünnepli a világ.
„Jó, hogy az Isten kutyát, macskát adott az embernek. Meg fát, madarat… azért adta neki mindezt, hogy az ember örüljön az életnek?...” (Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink)

Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körbevesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 1226. október 3-án halt meg, az állatok világnapját pedig az Ő emléknapján, október 4-én ünnepeljük.

Az állatok nem tudnak beszélni, nem tudnak kiállni magukért, létezésünk tőlünk, emberektől függ.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai fontosnak tartják, hogy már fiatalkorban tudatosuljanak a felelős házi- és a haszonállat tartás szabályai, ezért a rendőrségi szakemberek a következő tanácsokat adják:

  • Az állattartás körülményei az adott állat igényeihez legyenek igazítva!
  • Az állatok mindig megfelelő mennyiségű és minőségű vizet és ételt kapjanak!
  • Az egészségükhöz szükséges orvosi ellenőrzést és ellátást kapják meg folyamatosan!
  • Törődés és gondoskodás nélkül nem lehet állatot tartani, hisz ők is érző lények!
  • És végül: Ne felejtsük, az állat tetteiért mindig annak gazdája felel!
május

24 Vércse LEADER Piknik

  • Időpont: péntek 0:00
  • Helyszín: Várgesztes, Faluház

Ne váljon áldozattá!

2024. május 6., hétfő 05:53

Fogadja meg a Tatabányai Rendőrkapitányság tanácsait az online csalás megelőzése érdekében.

Bővebben

Pályázati felhívás

2024. április 30., kedd 11:54

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet középiskolák és szakiskolák első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére a 2024/2025. tanévre.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek