Vértessomló

Hírek

Népszerű cikkek

Borban az igazság

2023. szeptember 25., hétfő 07:56

Olyan még nem volt, hogy elmaradt volna Vértessomlón a szüreti felvonulás – jó pár esztendeje egy idősebb úr fogalmazott így, amikor igencsak fogvacogtató hidegben indult útjára a menet a faluban. S valóban, a vendégek sokaságát vonzó programot nem mindig fogadták kegyeikbe az égiek, a táncosok, dalosok, és érdeklődők – ha úgy adódott – alaposan felszerelkeztek meleg öltözékkel, és jóféle borral.

2019-ben aztán a tartós esőzés miatt az a nap is elérkezett, amikor a felvonulás útvonalát képzeletben járták végig az iskola tornatermében, és bizony idén is okozott fejtörést, hogy ragaszkodjanak-e a hagyományokhoz?

Szeptember 23-án végül kora délután született meg a – később helyesnek bizonyuló – döntés: a menet végigjárja a tervezett útvonalat. Az eső elkerülte a programot, s bár az idő kissé hűvösre fordult, azon könnyen segítettek a pincék féltve őrzött kincsei és a jóféle pálinkák.

Adatik tudtára mindenkinek, hogy Vértessomlón véget ért a szüret. Pincében forr a jó nedű, ezért a gazda jókedvű. Aki teheti, minket kövessen, azt kívánom, hogy mindenki nevessen. Meglessük a lányok kivillanó combját, de csak azért, hogy lássuk, a polkát hogy ropják... – így invitált a kisbíró, s a meghívást ezúttal is rengetegen elfogadták. A Dózsa György utcából induló, népviseletbe öltözött kisebb, nagyobb főszereplők menete a hat táncos állomást érintve egyre csak duzzadt, hiszen, aki tehette, követte, köztük a testvértelepülésről érkező bockhorni vendégek is, akik minden évben részt vesznek a szüreti felvonuláson.

A vértessomlóiak első alkalommal 2000-ben utaztak Észak-Németországba a Bürgerschule meghívására. Az eltelt évek alatt számos közös programmal, közösen eltöltött, szép napokkal gazdagodtak a két település képzeletbeli emlékkönyvének lapjai, családok között is barátságok szövődtek. 2005 óta évente két alkalommal is találkoznak, hol Vértessomlón, hol Bockhornban. A német vendégek itt a falunap és a szüreti mulatság rendszeres résztvevői, így ezúttal sem hiányozhattak az egyre tekintélyesebbre dagadó menetből.

Az állomásokon a Vértessomlói Dalkör énekei, a gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt korosztályú helyi és a Hercegkúti tánccsoport produkciói, és egyáltalán nem utolsó sorban a Szomorer Jungs zenekar alapozta meg az esti bál hangulatát./

A táncosok fáradhatatlannak tűntek, de a kínálók is rendületlenül töltötték a kancsóikat, hiszen, ahogy a szüreti díszbe öltöztetett traktor felirata is hirdette, borban az igazság.

A szervezők és a műsort adó csoportok mellett ezúttal is kitettek magukért a falubeliek. Nemcsak a megállóhelyeken, több ház előtt is vidám, szüreti összeállítás fogadta a látogatót terményekből, virágokból, volt, ahol szüreti „életkép”, egy fa alá heveredő, „megfáradt” munkás, demizsonnal az ölében, de még a gyönyörű ősztündér is megelevenedett.

A táncos megállóhelyeken hagyományosan finomabbnál-finomabb falatok, sós és édes sütemények, zsíros kenyér, üdítők, borok, párlatok várták a vendégeket, a kínálók szakadatlan sürögtek-forogtak, hogy a vértessomlói szüreti mulatságról senki se távozhasson korgó gyomorral, de legfőképpen ne a Nap érlelte szőlő levére szomjúhozva, s hogy mindenki jó emlékezetében őrizze meg a somlóiak szeretetteljes és gazdag szüreti vendéglátását.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

május

1 Majális

  • Időpont: szerda 16:00
  • Helyszín: Nyugdíjas Ház

11 Nemzetiségi Falunap

  • Időpont: szombat 0:00
  • Helyszín: Sportpálya, Sportcsarnok

Háziorvosi rendelés

2024. március 12., kedd 05:43

Értesítjük kedves betegeinket, hogy 2024. március 11 – 2024. március 22-ig a rendelési idő az alábbiak szerint változik:

Bővebben

Lomtalanítás Vértessomlón

2024. február 28., szerda 11:33

Az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március 25-én végez lomtalanítást Vértessomlón az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek részére.

Bővebben

Címünk

Vértessomlói Közös Önkormányzati Hivatal
2823 Vértessomló, Rákóczi Ferenc utca 63.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 13 - 16:30 óráig
  • Szerda: 9 - 12 óráig és 13 - 16 óráig
  • Péntek: 9 - 11 óráig

Legnépszerűbb cikkek